Șiria, „Sat Cultural al României 2016”

De Diana Dutu
4Comentarii
Șiria, „Sat Cultural al României 2016”
Titlul a fost acordat vineri, la Muzeul Satului din București, pentru promovarea culturii, patrimoniului și tradițiilor locale.

Comuna Șiria este una din cele 22 de localități din toată țara care au reușit să obțină titlul de „Sat Cultural al României 2016”. Distincția a fost acordată în cadrul Programului „Satele Culturale ale României” inițiat de Asociația „Cele mai frumoase sate din România”, sub patronajul Ambasadei Franței în România și a Delegației Wallonie – Bruxelles la București, cu scopul de a promova patrimoniul cultural și turistic al satului românesc.
Comunele din România au putut candida la acest titlu cu condiția să organizeze pe parcursul unui an minimum cinci evenimente culturale – expoziții, festivaluri, concursuri etc. – în domeniul culturii, artei populare, gastronomiei și turismului cultural. La început au fost 52 de localități candidate (dublu față de anii anteriori), din care au fost selectate în finală 25. Vineri, la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, a avut loc jurizarea programelor culturale ale localităților finaliste și desemnarea câștigătoarelor. S-a acordat titlul de „Sat Culturale al României” tuturor candidatelor care au întrunit cel puţin 80 de puncte, din totalul de 100 posibile. Astfel, distincţia a revenit unui număr de 22 de participante. Din fericire, printre acestea se numără și comuna Șiria, de altfel singura localitate din județul Arad calificată în finală.

Câștigătorii

Comuna Drăguş din judeţul Braşov a obţinut cel mai mare punctaj în cadrul celei de a treia ediţii a competiţiei. Următoarele localităţi clasate au fost Sângeorgiu de Mureş (Mureş) şi Ciocăneşti (Suceava), aceasta din urmă fiind şi câştigătoarea ediţiei din 2014. Comunele care au mai obţinut titlul de „Sat Cultural al României 2016” sunt: Miroslava (Iaşi), Vorona (Botoşani), Siseşti (Mehedinţi), Tulgheş (Harghita), Vadu Crişului (Bihor), Izvoarele (Prahova), Jidvei (Alba), Cândeşti (Dâmboviţa), Băcia (Hunedoara), Horia (Constanţa), Bonţida (Cluj), Ruginoasa (Iaşi), Dudeştii Noi (Timiş), Corneşti (Cluj), Costeşti (Vâlcea), Văcăreni (Tulcea), Prundeni (Vâlcea), Arcani (Gorj).siria1

Taguri: , , ,


4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor