Sistemul medical arădean, prioritate zero!

De Daniel Scridon
23Comentarii
Sistemul medical arădean, prioritate zero!
© Mihai Fifor
În calitate de senator de Arad, Mihai Fifor(PSD) consideră că sistemul sanitar arădean are nevoie urgentă de sprijin şi de modernizare. În urma unor serii de întâlniri pe acest subiect cu specialişti şi factori de decizie din domeniu şi a unor analize aprofundate, pot astăzi afirma că sistemul de sănătate din Arad reprezintă o urgenţă şi este o prioritate pentru mine și pentru echipa din care fac parte.

În acest sens, vom apela cu toată determinarea la pârghiile de care dispunem ca parlamentari PSD pentru a concretiza fiecare pas din acest demers. Ca prim pas, pe data de 24 februarie, l-am invitat pe ministrul sănătății, Florian Bodog la Arad.

Recent s-a făcut public bugetul pentru anul 2017. În acest document se poate observa că Guvernul PSD a majorat bugetul pentru sănătate cu 6%, ajungând la 7,74%. Majorarea bugetului permite și creșterea cheltuielilor de personal cu 22,31%, dar și a celor cu bunuri și servicii cu 2,82% față de execuția preliminară pentru 2016.

Aradul are nevoie de cât mai mult sprijin financiar pentru a remedia situația în care se află sistemul sanitar, iar noi, parlamentarii PSD, avem nu doar radiografia necesităților acestui sistem, ci și forța politică de a aduce acest sprijin. Iar determinarea noastră e clară: majorarea salariilor medicilor cu 15% este doar un prim pas.

Discursuri bine documentate și în cunoștință de cauză sunt multe, ale multor politicieni, mai noi sau mai vechi. Diferența de la discurs la fapte stă, desigur, în modul în care vom reuşi să determinăm administraţia publică locală, şi mă refer cu precădere la Primăria Municipiului Arad, să se implice cu seriozitate şi responsabilitate, alături de Consiliul Judeţean şi de Ministerul Sănătăţii în acest proiect.

De la cedarea unităților spitalicești de către Primarie către Consiliul Judeţean şi până astăzi, asistăm la un proces de dezvoltare și modernizare a sistemului de sănătate anevoios, îngreunat de lipsa finanţării constante, de investiţii de proasta calitate şi, mai ales, de o politică managerială extrem de păguboasă în domeniul resursei umane de specialitate, indispensabilă pentru un act medical de calitate. Multe dintre clădirile în care își desfășoară activitatea secțiile Spitalului Județean sunt retrocedate, uzate și au devenit un real pericol pentru pacienți și pentru personalul medical. Vulnerabilitățile sistemului s-au transformat în amenințări la adresa sănătății arădenilor și a personalului medical care își desfășoară activitatea în acele clădiri.

Compartimentul ATI Pediatrie este nefuncțional de la înființare din cauza lipsei de personal, iar aparatura medicală în valoare de peste 200.000 euro zace depozitată într-o încăpere a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. Avem un Spital TBC nou, spital care trebuia să fie funcțional din ianuarie 2015. Și în acest caz avem dovada unui management lipsit de eficienţă şi de viziune organizaţională. Finanțarea prevăzută de Consiliul Judeţean a asigurat doar construirea spitalului, nu și mobilarea și dotarea cu echipamente medicale. La proasta administrare s-au adăugat și luptele din interiorul echipei care conduce municipiul și județul Arad de prea mulți ani. Iniţiativa fostei conduceri de a muta acolo secţiile de obstetrică-ginecologie şi neonatologie a dus la un nou blocaj în darea în folosință a noului spital TBC.

Pe de alta parte, Județul Arad se află între primele județe din țară în ceea ce priveşte incidenţa cazurilor de cancer. Clădirile în care funcţionează și secția de Oncologie a spitalului au fost construite în anul 1905, respectiv 1913. Faptul că alte orașe au astăzi Centre Oncologice noi și funcționale sau proiecte deja aprobate de Ministerul Sănătății pentru construcția unui institut de oncologie ne arată preocuparea de ani buni a administrațiilor municipale sau județene pentru sistemul lor de sănătate.

De prea multă vreme, managementul defectuos al administraţiei publice locale, dar şi al conducerii Spitalului Judeţean adânceşte criza în care se găseşte sănătatea arădeană, cu tot sprijinul guvernamental primit. Ministerul Sănătății a alocat bani pentru achiziționarea unui aparat RMN la Spitalul Județean. Banii s-au întors la centru pentru că nu au reușit să parcurgă procedurile într-un timp rezonabil. Ministerul Dezvoltării a alocat fonduri pentru proiectul Ambulatoriu Integrat, dar a fost nevoit să ceară banii înapoi după ce am văzut cu toții că lucrările au fost de proastă calitate. Unitatea de Primire Urgențe a fost inundată la puțin timp după inaugurare, iar instalația de climatizare a cedat în plină caniculă. Acum administrația județeană, în echipă cu municipalitatea, a venit cu solicitări de a primi din nou fonduri pentru ceva ce s-a pierdut din cauza unei proaste guvernări locale.

De ce un județ cum este Aradul, renumit cândva pentru rapiditatea dezvoltării sale, este in 2017 în spatele altor județe la capitolul sănătate? Consiliul Județean Arad este autoritate tutelară pentru toate spitalele din Arad. Administrația județeană, fără sprijin responsabil din partea Primăriei Municipiului Arad, îşi dovedeşte neputința în a gestiona frâiele sistemului sanitar într-un mod benefic pentru arădeni. Ne punem în mod firesc întrebarea: oare câte dovezi să mai așteptăm de la o echipă care și-a arătat neputința şi lipsa de viziune în a administra sistemul sanitar arădean? Oare de câte studii şi strategii plătite cu bani grei mai este nevoie pentru a vedea că sănătatea arădeană este în pragul colapsului?

Credem că a venit momentul să ne aşezăm de urgenţă la masa dezbaterii pentru a identifica soluţiile imediate de redresare ale acestui sistem bolnav, decidenţi din administraţia publică, parlamentari, decidenţi guvernamentali, universitari, astfel încât lucrurile să intre în logica firească în care sistemul medical trebuie să furnizeze servicii de calitate arădenilor şi nu să cauzeze acestora probleme suplimentare. La urma urmei, sănătatea arădenilor trebuie să reprezinte prioritate zero pentru toţi factorii implicaţi în gestionarea treburilor Aradului.23Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor