Slujire arhierească la Petriş şi Săvârşin

De Protos. Iustin Popovici
Reactualizat la:
Slujire arhierească la Petriş şi Săvârşin
În Duminica dinaintea Naşterii Domnului (a Sfinţilor Părinţi după trup ai Domnului), Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a efectuat o vizită pastorală pe Valea Mureşului, în parohiile Petriş şi Săvârşin.

În dimineaţa zilei, Chiriarhul a fost întâmpinat cu multă bucurie de credincioşii Parohiei Petriş, în frunte cu părintele Ioan Jidoi, protopopul Lipovei şi cu preotul paroh Ştefan Dimitriu, în faţa bisericii parohiale cu hramul „Sfântul M.Mc. Gheorghe”. Înconjurat de soborul preoţilor slujitori, în prezenţa unei mulţimi numeroase, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a a oficiat Sfânta Liturghie în biserica parohială.

La momentul cuvenit, Chiriarhul a rostit cuvântul de învăţătură cu titlul ,,Aşteptarea împlinirilor sfinte”(în baza citirilor scripturistice: Evr. 11; Mt. 1 şi Lc. 3), despre cele două genealogii evanghelice, ca şi capitolul despre credinţa drepţilor Vechiului Testament în împlinirea făgăduinţei mesianice din apostolul zilei, care dau încredinţarea dorită despre identitatea divino-umană a Mântuitorului, istoricitatea Sa, precum şi despre lucrarea continuă a lui Dumnezeu în lume. Fiecare generaţie îşi are rostul în istoria umanităţii, ca şi în cea a mântuirii, de aceea această duminică a Sfinţilor Părinţi după trup ai Domnului, într-o legătură grăitoare cu cea precedentă a Sfinţilor Strămoşi, dă sens şi îndatoririi pe care prezentul o are cu trecutul şi viitorul lumii sub lucrarea providenţei dumnezeieşti. Înainte-prăznuirea Naşterii Domnului ca şi întregul curs al zilelor sărbătoreşti îndeamnă la fapta bună spre desăvârşire, năzuită de pământeni, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.

Pentru activitatea administrativă şi pastorală desfăşurată de la venirea în parohie, preotul paroh a fost hirotesit întru sachelar.

După aceasta, Chiriarhul a sfinţit casa parohială, renovată în scurt timp de către preotul paroh Ştefan Dimitriu. Aici Chiriarhul a adăugat cuvânt despre rolul pe care îl are casa preotului pentru credincioşii unei parohii şi a felicitat pe preotul paroh pentru activitatea gospodărească în parohia pe care o păstoreşte.

În după amiaza zilei, Înaltpreasfinţitul Timotei a răspuns invitaţiei preotului paroh Călin Mădăluţă de a fi oaspetele credincioşilor din Parohia Săvârşin. În biserica parohială cu hramul ,,Sf. Arh. Mihail şi Gavriil”, Chiriarhul a săvârşit Slujba Vecerniei, înconjurat de un sobor de slujitori, în prezenţa credincioşilor parohiei şi a dubaşilor veniţi aici atât din Judeţul Arad, cât şi Hunedoara şi Timiş, cu prilejul celei de-a treia ediţii a ,,Alaiului dubaşilor”. La final, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei i-a felicitat pe organizatori şi pe dubaşii participanţi pentru faptul că păstrează nealterate aceste obiceiuri străvechi, specifice Văii Mureşului.

Spre seară, Chiriarhul a participat la Concertul de Colinde al Corului Catedralei arhiepiscopale din Arad, dirijat de diacon Laviniu Morariu.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !