Şoc la Zădăreni: au rămas fără poștaș și fără pensii

De Cristian Cotuna
7Comentarii
Şoc la Zădăreni: au rămas fără poștaș și fără pensii
Zeci de pensionari din Zădăreni așteaptă de câteva zile să își primească pensiile, în fața Poștei din localitate.

Supărați, sătenii s-au revoltat, pentru că au de îndurat ore de așteptare, fără să fie siguri că vor și ajunge să primească banii. Singura alinare a venit vineri de la pompierii voluntari, care le-au adus băncuțe, să nu mai fie nevoiți să aștepte în picioare după propria pensie. „Eu de azi dimineață, de la ora 8:00, sunt aici. De-abia ieri s-au gândit să facă o listă și să ne cheme câte doi. Au venit și banii. Până la 8:00, am făcut cu schimbul. Soțul a mers acasă, eu am venit înapoi”, ne spune una dintre pensionarele care își așteapta vineri pensia. O altă pensionară ne-a spus: „Suntem bătrâni bolnavi, m-a dus vecinul cu mașina fiindcă nu au băgat poștărița. Nu merităm, probabil”.

Problema persistă de o săptămână

Supărarea pensionarilor din Zădăreni este cu atât mai mare cu cât problema persistă, spun oamenii, de la începutul acestei săptămâni. „Să aducă și aici, în Zădăreni, un bancomat, nu să stăm aici ca nebunii. Eu stau de patru zile aici. S-a ajuns să își bată joc de noi, de pensionari, domnule. Ăsta e adevărul. Am muncit și le-am pus pâinea pe masă… și tot ce le-a trebuit. Am muncit la colectiv. Pentru ce?”, ridică problema un alt pensionar supărat. Gestul pompierilor nu a trecut totuși neobservat: „Au adus pompierii băncuțele, ca să nu stea oamenii în picioare, le-a fost milă. Acesta a fost un gest frumos. Ieri au fost o grămadă la ușă. Drept urmare înjurături, blesteme, prostii, e bătaie de joc. Au adus bani puțini. Și ieri și alaltăieri, când au ajuns la rând, s-au terminat banii”, completează un alt pensionar, care îşi aştepta pensia în faţa oficiului poştal.

Fără factor poștal

Problema întârzierii pensiilor este generată, spun localnicii, de faptul că localitatea nu mai are factor poștal. „Nu avem poștaș în sat. Nu vin facturile, nu vin pensiile, nu vin ziarele, nimic. Am venit în data în care luam de obicei banii, am venit atunci și… balamuc. Pentru noi nu mai sunt bani. Așa ceva nu s-a mai întâmplat”, ne mai spun pensionarii supărați.

Nimeni nu vrea să fie poștaș

Contactată telefonic, Doina Petri, primarul din Zădăreni, a declarat că „poșta deservește aproximativ 1.300 de numere de casă, atât pensii, cât și alocații, facturi, scrisori. Noi nu putem decât să îi rugăm să lase poșta deschisă”. De cealaltă parte, conducerea Poștei din Arad dă asigurări că Oficiul Poștal din Zădăreni nu se va desființa. Directorul instituției, Dan Toldan, susține că problema persistă deoarece nimeni nu vrea să se angajeze pe acest post, de factor poștal. „Noi am scos la concurs postul de factor poștal de două ori. Acum urmează a III-a oară. Din păcate, oamenii care s-au prezentat că vor să acceadă la acest post nu au mai venit și la concurs, după depunerea documentelor. Mai încercăm. Am făcut intervenție și la Agenția de Șomaj și la Primărie, poate ne recomandă pe cineva, fiindcă trebuie să fie din zonă și să fie o persoană integră”, a declarat pentru Jurnal arădean/Aradon, Dan Toldan, directorul Poștei Române, filiala Arad.

Salariul unui poștaș ar porni, spun reprezentanții Poștei, de la 1.450 de lei, plus tichete de masă.

Nu sunt singurii

Problema de la Zădăreni s-ar putea să nu fie singulară. Zeci de cititori ne-au semnalat faptul că nu mai au poştaşi în localitate şi, ca atare, nu mai primesc ziarul „Jurnal arădean”. Alţii îl primesc o dată pe săptămână, pentru că poştaşul, spun cititorii, e angajat doar cu patru ore şi nu vine în sat decât o dată pe săptămână. Alţi cititori primesc cotidianul o dată pe lună, cu pensia!

3

17Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor