Societatea civilă şi justiţia arădeană

ARAD – Când urmăreşti mass-media şi observi disfuncţiile majore din justiţie, poate ai impresia că este vorba despre îngroşări intenţionate sau despre implicarea politicului.

Când descoperi pe propria ta experienţă cât de nedreaptă poate fi, uneori, justiţia arădeană, în mod inevitabil îţi apar îndreptăţite semne de întrebare.

Când însă, am exprimat în numele SOCIETĂŢII CIVILE ARGUS 2004 demersul de a monitoriza justiţia, am fost surprinsă de interesul enorm manifestat de arădeni.

Acesta credem că este rolul societăţii civile, şi anume de a veni în întâmpinarea orizontului de aşteptare a oamenilor şi a contribui împreună cu toţi aceştia la asanarea morală a cetăţii.

Este important să facem precizarea că apreciem mulţi magistraţi arădeni şi le-am admirat, de-a lungul anilor, profesionalismul şi verticalitatea morală. Dar aşa numitele cazuri particulare sunt tot mai numeroase în justiţia arădeană.

Societăţii civile îi aparţin precum bine se ştie, oameni care nu aparţin nici unui partid politic. Mai mult ca oricând este necesar să ne implicăm în probleme care ţin dacă nu de corupţie, în mod sigur de lipsă de profesionalism şi de reacredinţă.

Demersul nostru în numele Societăţii civile l-am expus la Bruxelles precum şi la Bucureşti în convorbiri cu personalităţi la vârf ale Societăţii Civile din România, tocmai pentru că nu dorim să incriminăm fără temei şi nici să abordăm superficial problema justiţiei arădene, o problemă extrem de importntă a vieţii noastre cotidiene. Dorim ca societatea civilă să monitorizeze justiţia arădeană printr-un program riguros şi corect care să nu lase loc abordărilor subiective şi tedenţioase.

Societatea civilă va elabora, împreună cu experţi şi specialişti în domeniu, un program de identificare a celor mai lipsiţi de profesionalitate (sau corupţi) magistraţi arădeni. Vom face chiar un top în acest sens. Este sigur vorba despre lipsă de profesionalism şi reacredinţă sau reacredinţă şi lipsă de profesionalism. Şi, fără îndoială, ostilitate faţă de instituţii şi oameni care au crezut în justiţie şi continuă să creadă că în România dreptatea nu umblă cu ochii legaţi! În acest program privind justiţia locală îi vom invita pe absolut toţi arădenii care au fost nedreptăţiţi de justiţia din Arad şi au câştigat în alte instanţe – Bucureşti, Timişoara, Braşov etc., oricare altă instanţă cu excepţia celei din urbea noastră.

Desigur, este dificil să precizezi dacă este vorba despre lipsă de profesionalism, despre neglijenţă, despre reacredinţă sau despre corupţie.

Tocmai pentru că suntem conştienţi de responsabilitatea pe care o invederează un asemenea demers şi pentru că SOCIETATEA CIVILĂ ARĂDEANĂ ARGUS 2004 nu doreşte să facă etichetări fără acoperire, vom beneficia de consilierea unor specialişti şi experţi de primă mărime.

De asemenea, după elaborarea în detaliu, programul de monitorizare va fi adus la cunoştinţa arădenilor.

Interesul deosebit al acestora şi impactul peste aşteptări al concitadinilor noştri – şi ei – nedreptăţiţi de multe ori de justiţia arădeană – ne îndreptăţeşte să credem că SOCIETATEA CIVILĂ ARGUS 2004 îşi va onora „misia” cu responsabilitate şi cu credinţa că dreptatea în cele din urmă va triumfa. Iar cei care o nesocotesc este bine să fie reţinuţi ca atare de către comunitatea noastră arădeană. Şi nu numai.

Mihuţ Lizica

SOCIETATEA CIVILĂ ARGUS 20040Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !