Şomajul, la limita minimă

De Andreea Pintea
12Comentarii
Şomajul, la limita minimă
1,21% a fost rata şomajului în judeţ, la mijloc de an. Procentul clasează Aradul în topul judeţelor unde şomajul aproape că nu mai există.

Aradul se află în continuare în căutare de forţă de muncă, iar raportările Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă vin să confirme nevoie avidă de muncitori din judeţ. După primele şase luni din acest an, judeţul Arad înregistra o rată a şomajului de 1,21%, fiind cea de a treia cea mai mică rată a şomajului din ţară după Ilfov – 0,59% şi Timiş – 0,70%. De reamarcat este că la nivel de ţară rata şomajului este e 3,62%.

Femei versus bărbaţi

Potrivit datelor ANOFM, la data de 30 iunie numărul total de şomeri din Arad era de 2.733. Dintre aceştia 1.285 sunt femei. Procentul împărţirii pe sexe a şomerilor arădeni este: 53% bărbaţi şi 47% femei. Din numărul total de şomeri, cei mai mulţi sunt însă neindemnizaţi – ceea ce înseamnă că au ieşit din perioada de plată a ajutorului de şomaj dar au rămas în continuare în bazele Agenţiei Judeţene pentru O­­cuparea Forţei de Muncă, fiind în căutarea unei slujbe. În cifre, numărul total de şomeri indemnizaţi este de 845, în timp ce şomerii neindemnizaţi sunt 1.888.

2.492 de slujbe vacante

Pe partea cealaltă a pieţei muncii, stau angajatorii care caută cu disperare muncitori. În acest moment în judeţ sunt disponibil nu mai puţin de 2.492 de locuri de muncă. Printre cei mai mari angajatori din Arad, care oferă chiar şi câte 200 de locuri de muncă se numără: Leoni – 200 de posturi montator necalificat asamblarea, montarea pieselor; Takata România – 116 posturi montator subansamble; Hidroconstructia – 50 posturi betonist, Coindu – 50 de posturi confecţioner-asamblor ar­­ticole textile; Astaldi Spa Italia – 50 posturi dulgher. Lista actualizată a locurilor de mun­­că vacante poate fi consulată pe pagina AJOFM Arad – www.arad.anofm.ro/.

La muncă în Europa

Angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 1.217 locuri de muncă vacante, după cum urmează: Olanda – 362; Germania – 324; Austria – 300; Letonia – 92; Polonia – 50; Norvegia – 22; Malta – 17; Irlanda – 15; Suedia – 8; Spania – 4; Belgia – 2; Slovenia – 2; Ungaria – 2. Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând www.eures.anofm.ro, sau se pot prezenta la sediul agenţiei judeţene pentru ocuparea forţei de muncă de domiciliu sau reşedinţă, unde consilierul EURES îi poate îndruma.

Taguri: , ,


12Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor