Special – Discuția secretă: scriitorii povestesc capodopere – Ionelia CRISTEA: Dracula (1992)

De Adriana Barbu
Special – Discuția secretă: scriitorii povestesc capodopere – Ionelia CRISTEA: Dracula (1992)
Invitații celei de-a patra ediții a festivalului Discuția secretă (ce va avea loc la Arad între 8-11 iunie) recomandă cititorilor Jurnalului Arădean o capodoperă – carte sau film.

Vine „Discuția secretă”, ce va avea loc în Arad între 8 și 11 iunie 2017. Festivalul este organizat de Centrul Municipal de Cultură Arad și GMMC, partener fiind HIGP – Sprijin pentru excelență iar sponsori CICOR, Opel Grup West, Centrul de Afaceri Maris, Volanul SA. În preambulul festivalului, Jurnal arădean şi www.aradon.ro au decis, cu sprijinul nemijlocit al GMMC, să îi pună pe invitaţi la „treabă” şi să-i provoace să recunoască şi să detalieze pentru cititorii JA şi www.aradon.ro, aşa cum simt din prima, careta sau filmul pe care l-ar recomanda oricând, oriunde, mereu. Iată recomandarea lui Ionelia Cristea.

„Dracula și-a pierdut soția și neputând gestiona durerea s-a transformat într-o creatură care se hrănește cu sânge și trăiește n ntuneric, ntr-un castel izolat din Transilvania, nconjurat de păduri și munți. Nu lipsesc animalele sălbatice, colții, semiobscuritatea – cadrul perfect pentru o poveste cu vampiri. Peste câteva sute de ani, Dracula – cu trenă lungă roșie și coafura inedită are revelația reîntâlnirii unui chip asemănător cu marea lui iubire, într-o poză uitată pe biroul oaspetelui său, Jonathan Harker, un avocat tânăr venit din Londra pentru semnarea unui contract.

Prietena lui Harker, Mina Murray, este întruchiparea perfectă a reminescențelor emoționale ale lui Dracula. Zis și făcut. Vampir înzestrat cu inteligență și spirit de inițiativă îl dă pe Harker pe mâna vampirițelor sexuale și se pregăteșe de o călătorie la Londra al cărui unic scop este recucerirea Minei. Călătorește pe mare, mai stârnește câte o furtună, mai exangvinează câte un echipaj dar ajunge unde trebuie și o înhață hipnotic mai întâi pe prietena Minei, Lucy Westnera, o diversiune făcută înainte de a da lovitura finală (nu ne interesează această buclă, nu mai insistăm).

Mina Murray se îndrăgostește nebunește de Dracula. Aici povestea ne duce la un alt nivel emoțional pentru că nu este vorba doar despre mușcătură – în sine – ci despre alegere și dorința de a fi mușcată. Și Dracula se cam pierde în acești pași – nu înțelegem dar de fapt înțelegem tot – e vorba despre dragoste, care complică lucrurile chiar și pentru o ființă fără viață. Dar nu mai putem pentru că suspansul deja ne omoară ce va alege Mina, Keannu Reevs (n.b scăpat cu bine după experiența vampirițelor și devenit între timp soțul Minei) sau Gary Oldman? Aici vă recomand să urmăriți finalul și să înțelegeți printre rânduri un fapt simplu care ar suna ridicol povestit pe hârtie . Vizionare plăcută!

Cine este Ionelia Cristea

Ionelia Cristea născută în 1983, București, a debutat în 2015 cu volumul de poeme Noaptea de Gardă, Editura Cartea Românească. În prezent lucrează ca medic neurolog în București.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !