Sportul bate cultura și la județ

De Eugen Rogojan
1Comentariu
Sportul bate cultura și la județ
Centrul Cultural Județean a dat startul sesiunii de finanțări nerambursabile, punând la dispoziție 600.000 de lei.

La fel ca în cazul Centrului Municipal de Cultură, și la cel județean, sportul primește mai mulți bani decât cultura, în mod paradoxal. Spunem că în mod paradoxal, deoarece ambele instituții au ca scop promovarea culturii în oraș, respectiv județ, însă cei mai mulți bani merg dinspre acestea înspre asociațiile sportive. Conform site-ului CCJA, descrierea instituției subordonate Consiliului Județean este „nucleu de politici publice al autorității județene cu atribuții în cultură și turism”. Cu toate astea, cultura primește sume rușinos de mici, comparativ cu sportul, când vine vorba despre finanțări nerambursabile.

80% pentru sport

600 de mii de lei pune în joc Consiliul Județean Arad, prin Centrul Cultural Județean, în cadrul primei sesiuni de finanțări nerambursabile. Din această sumă, 500 de mii de lei sunt destinați pentru proiecte de „Activități sportive – Promovarea sportului de performanță”. Cultura tradițională primește, în schimb, doar 20.000 de lei. Tot atâta primesc și ariile tematice „Educație și Sănătate” și „Turism și protecția mediului”. Linia de finanțare „Tineret” primește 30 de mii de lei, iar Producțiile Editoriale zece mii de lei.

Rezultatele, în mai

Așadar, instituția care are ca obiective principale „ducerea la îndeplinire a Strategiei Culturale a Județului Arad și a Dezvoltării Turismului în Județul Arad” oferă sportului de performanță peste 80% din finanțările nerambursabile, lăsând proiectele culturale cu niște sume infime.

Proiectele de finanțare nerambursabilă pot fi depuse la Centrul Cultural Județean Arad, pe strada Barițiu, numărul 16, până pe 19 aprilie, la ora 16. Rezultatele vor fi publicate pe 2 mai, pe site-ul instituției, urmând ca până pe 7 mai să se depună contestațiile. Rezultatele finale vor fi publicate în jurul datei de 11 mai 2018.

Monopol în organizare

Pe lângă finanțările nerambursabile, Centrul Cultural Județean investește în proiecte culturale organizate de către ei înșiși. Asta, însă, nu va duce niciodată la creșterea calității actului cultural din Arad, creându-se un monopol în ceea ce privește organizarea de evenimente, dat fiind faptul că cele mai multe sunt organizate de către aceiași oameni, angajați ai Centrului.

Taguri: , ,


1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor