Sfaturile lui Reli. Sportul, secretul unei forme fizice de invidiat

De Aurelia Gabor
Reactualizat la:
Sfaturile lui Reli. Sportul, secretul unei forme fizice de invidiat
© Aurelia Gabor
Undrea, este numită în calendarul popular luna Decembrie. Conform tradiției populare și religioase, este printre cele mai austere din an: douăzeci și patru de zile de post și șapte de sărbătoare.

Zile reci, lipsite de lumina soarelui, nopți lungi a căror întuneric oamenii îl alungă cu euforia luminilor aprinse de „luna cadourilor”. E vremea poveștilor spuse la gura sobei, cu o cană de ceai fierbinte sau vin fiert cu scorțișoară, depănând amintiri din copilărie și povești de iubire pierdute în negura vremii, despre ninsori ce îngropau pământul și ulița rătăcită a copilăriei, plină de sănii cu zurgălăi și chiote de copii. Trăim emoția sărbătorilor ce se apropie, chiar dacă nu-s mai așa de adevărate ca altădată, cu miros de îngeri, zăpadă și cozonac. E vremea sărbătorilor și-a întoarcerii sufletului la cele spirituale, reculegere și smerenie, la unison cu natura. Postul nu înseamnă renunțare la bucurie, ci mai degrabă, descoperirea ei. La lumina focului ce a fost furat din cer, așa, între două lemne aruncate-n sobă, vorbim șoptit și despre suflet, iubire și dor… despre singurătatea ce urlă deseori ca lupii, sentimente transformate în sloiuri de gerul iernii și al vremurilor trăite în mare viteză. Dar toate-s trecătoare și date uitării când orașele scânteiază ca niște jerbe strălucitoare, magazinele sunt pline și luate cu asalt de armatele de cumpărători veșnic grăbiți, iar piețele gem sub povara ofertelor de trufandale, totul miroase a rășină și cozonaci! Pentru ca sărbătoarea să fie cu adevărat sărbătoare, ne pregătim sufletește și trupește: program sportiv intens pentru o formă fizică de invidiat. Alergați sau vă plimbați în ritm susținut. Intensitatea mersului trebuie să fie mijlocie, adică să poți vorbi fără a gâfâi. Practicați o activitate fizică, deoarece mușchii au tendința de a se lăsa dacă nu-i punem să muncească, iar fără ei silueta omului își pierde robustețea și aspectul tonic. Sportul dinamizează circulația sângelui, ameliorând schimburile la nivelul țesutului cutanat. Nu-i nevoe de sport de performanță, mersul pe jos în fiecare zi, renunțarea la lift, câteva exercitii, ajută enorm! Pentru a vă proteja spatele evitați pozițiile greșite și purtarea unor mari greutăți, renunțați la sporturile violente, deoarece cu trecerea timpului și înaintarea în vârstă, discurile intervertebrale își pierd din elasticitate iar suplețea și elasticitatea mișcărilor este compromisă. Un lucru e sigur: grăsimile nu se clintesc din loc dacă nu practicăm o formă de activitate fizică!

„Pentru a vă proteja spatele evitați pozițiile greșite și purtarea unor mari greutăți”

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !