Spre o alianţă social-liberală

Actualei opoziţii îi este dat să colaboreze pe termen lung. Şi asta, pentru că, indiferent când vor avea loc alegerile – la termen ori anticipat – niciun partid nu va aduna suficiente voturi pentru a guverna singur.

Pe de altă parte, niciunul dintre partide nu se poate coaliza cu Partidul Democral Liberal. Şi nu doar din cauză că atât liberalii cât şi social-democraţii au fost nevoiţi să iasă dintr-o coaliţie cu PDL. O piedică de netrecut în calea apropierii de PDL este preşedintele Traian Băsescu, cel care controlează partidul portocaliilor şi care a dinamitat toate coaliţiile anterioare, prin incapacitatea sa de a lucra în echipă.

Un alt motiv al imposibilei apropieri de PDL este „aura” acestuia de partid al corupţilor. În mod evident, în viitoarea campanie electorală, PDL va fi atacat şi tocat mărunt pe tema corupţiei. Drept consecinţă, va deveni contraproductivă o apropiere de acest partid. Cine ar risca să-şi asocieze imaginea cu corupţii pe care i-au incriminat cu atâta vehemenţă?

Acestea fiind coordonatele, PSD Şi PNL sunt „condamnate” să coopereze. Fapt înţeles, în cele din urmă, şi de Crin Antonescu, după ce, la un moment dat, începuse să-i „muşte” pe cei din PSD, ori de câte ori i s-a ivit ocazia. Dialogul dintre liderii liberali şi cei social-democraţi este pe cale să se finalizeze cu o înţelegere în privinţa strategiei comune pe care cele două partide o vor adopta. Din declaraţiile de până acum ale lui Victor Ponta şi ale lui Crin Antonescu, se întrevede o colaborare atât pentru alegerile locale, cât şi pentru alegerile parlamentare. Rămâne să fie definită forma pe care o va avea înţelegerea. Cum se ştie, Dan Voiculescu le-a propus celor două partide (de fapt, trei, dacă-i luăm în calcul şi pe conservatori) să facă o alianţă pe care să o legalizeze la tribunal. Crin Antonescu nu s-a arătat prea încântat de ideea lui Voiculescu, argumentând că soliditatea unei alianţe nu stă în legalizarea ei, dar problema rămâne deschisă – personal, opinez că legalizarea unei alianţe ar primi mai multă greutate în faţa electoratului. Oricum va fi, important este că lucrurile au început să se mişte, că liberalii şi social-democraţii cooperează în judeţe – a se vedea şi răsturnarea raportului de forţe în Consiliul local Gurahonţ.

T.M.

Taguri: , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !