Start la controalele porcine

Start la controalele porcine
Start la controalele porcine
ARAD – Inspectorii sanitar-veterinari vor înăsprin controalele la comercializarea porcilor. Comunicat

Odată cu apropierea lunii decembrie, apar tot mai multe informaţii cu privire la comercializarea porcilor. Direcţia Sanitar-Veterniară şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad a specificat însă concret situaţiile în care se pot comercializa porcii.

Comerţul cu porcine este reglementat de Hotărârea de Guvern 1700/2006 şi de Ordonanţa 222 a preşedintelui ANSVSA. În această ordonanţă se specifică toate normele de aplicare ale prevederii guvernamentale din 2006, precum şi sistemele de creştere ale porcinelor.

Într-o gospodărie porcul se poate creşte în mai multe forme de organizare. Prima situaţia este cea a exploataţiilor pentru autoconsum. În astfel de exploataţii se pot creşte cel mult trei porci, care se pot şi comercializa. Comercializarea acestor porcine se poate face doar între gospodării şi pe raza aceleiaşi comune.

„Fiecare animal din toate gospodăriile are câte un număr matricol care este trecut în formularul de mişcare. Pentru ca un proprietar să poată vinde un porc către un alt proprietar, acesta trebuie să deţină formularul de mişcare şi un bilet de proprietate care se eliberează de la Primărie.

Este foarte important ca toţi aceşti paşi să fie făcuţi pentru că fiecare gospodărie este înregistrată la Primăria din comună cu numărul de animale aferent”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al DSVSA Arad, Dumitru Nişulescu.

În cazul în care se cresc până în 20 de porcine, proprietarul se încadrează în categoria exploataţiilor nonprofesionale.

Foarte important este şi faptul că dintre cele 20 de animale, proprietarul poate avea maxim două scroafe, iar monta trebuie să se facă exclusiv artificial. În ceea ce priveşte sacrificarea porcilor din aceste exploataţii, ANSVSA a stabilit că trebuie respectate normele privind bunăstarea animalelor.

Principalele contravenţii

a)comercializarea porcinelor din exploataţiile nonprofesionale pentru consum familial, cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei;

b)comercializarea porcinelor din exploataţii nonprofesionale-microferme comerciale în afara pieţei locale, cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei;

c)comercializarea cărnii, produselor, subproduselor şi deşeurilor obţinute în exploataţiile din cadrul sistemului de creştere nonprofesional, cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei;

d)acceptarea introducerii în unităţile de abatorizare a porcinelor vii provenite din exploataţii nonprofesionale, cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, precum şi cu confiscarea întregii cantităţi de carne proaspătă;

e)acceptarea introducerii în unităţile de procesare a cărnii proaspete, a produselor şi subproduselor, cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, precum şi cu confiscarea întregii cantităţi de carne proaspătă;

download HG 1700/2006

Andreea Pintea0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !