Statul acasă plătit de stat

11Comentarii
Statul acasă plătit de stat
ARAD – Directorii arădeni se judecă cu statul pentru a fi repuşi pe funcţie şi pentru a primi salariile cuvenite.

Guvernul nu s-a gândit prea mult atunci când a decis să schimbe directorii instituţilor deconcentrate. A fost ferm în hotărâri, iar acum Executivul se vede aproape silit să plătească salarii pentru câte doi, sau chiar trei directori ai unei singure instituţii. Situaţiile litigioase au apărut în momentul în care directorii demişi au decis să nu se mulţumească cu câte o funcţie oferită în compensare, ci au făcut recurs la Curtea de Apel Timişoara.

Cazul directorului Avram Fluieraş de la Direcţia Agricolă şi Pentru Dezvoltare Rurală Arad este doar unul dintre cele care au ajuns pe masa Curţii de Apel. Dacă Fluieraş avea deja experienţa a altor procese cu Executivul, toate câştigate, prin care a reuşit să se menţină pe postul de director, ceilalţi au făcut în premieră contestaţii la destiuiri.

Principala reclamaţie a petenţilor este Ordonanţa 37/2009, declarată neconstituţională de către Curtea Constituţională, prin care foştii directori au fost demişi fiind înfiinţată funcţia de director coordonator, pe baza unui contract de management. Contestaţie pe acest caz a făcut Ştefan Pascu, director al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Arad, care s-a văzut pus în situaţia de a fi înlocuit cu Henteş Marinel, deşi iniţial Pascu era singura variantă pentru conducerea instituţiei.

O situaţia ceva mai specială este cea a directorului Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Arad. Acesta, deşi a fost numit pe Ordonanţa 37/2009, a fost la fel de uşor destituit în momentul în care PSD-ul a părăsit guvernarea, în locul său fiind pus actualul director Gheorghe Alda. Astfel că Putin a înaintat un proces la Curtea de Apel pentru anularea ordinului de demitere. Rezultatul a venit acum câteva zile, pe 20 aprilie, când Curtea a decis să respingă o serie de excepţii invocate de Ministerul Agriculturii, şi i-a dat câştig de cauză lui Putin. Practic, Curtea de Apel a decis „anularea Ordinului Ministerului Agriculturii, Pădurii şi Dezvoltării Rurale Bucureşti nr. 2241/09.10.2009 şi dispune reîncadrarea reclamantului pe postul de Director Coordonator în cadrul Centrului Judeţean de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Arad”.

În medical

Unii dintre directori au decis să jongleze cu birocraţia şi au intrat în concediu medical. Acesta este şi cazul lui Florin Nicoară de la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad. Nicoară este în continuare director, deşi în concediu medical, atribuţiile acestuia fiind preluate de adjunctul său.

Aşteptând Ordonanţa

La ora actuală, toţi directorii numiţi în baza Ordonanţei sunt de facto pe funcţii, însă pe hârtie nu mai conduc ei, ci alte persoane cu funcţii de execuţie, care au drept de semnătură. După decizia Curţii Constituţionale, Guvernul a promis că în maximum 30 de zile va emite o altă Ordonanţă de Urgenţă, care îi va pune definitiv pe funcţii, însă a trecut mult mai mult timp şi Ordonanţa nu a mai apărut.

JA-A.P., S.T.11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor