Steagurile arădene din 1918, refăcute

De Eugen Rogojan
4Comentarii
Steagurile arădene din 1918, refăcute
© Drapelul reconstituit
Biblioteca Județeană și Asociația culturală „ASTRA arădeană-1863” au demarat o acțiune de reconstruire a steagurilor din 1918.

Consiliul Județean Arad, prin Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad și în colaborare cu Asociația culturală „ASTRA arădeană – 1863” a demarat o amplă acțiune de reconstituire a steagurilor românești de la 1918, simboluri naționale pe care arădenii le-au confecționat și le-au folosit în preajma Marii Uniri. Steagurile tricolore au fost utilizate fie de către Gărzile Naționale Române – organisme militare create în toamna anului 1918, pentru a asigura pacea și ordinea în zonele locuite de români – fie de către delegațiile care au participat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, pentru a vota și a susține Marea Unire. După ce erau confecționate, steagurile naționale erau sfințite în biserici, cu întregul ceremonial aferent. De reconstituirea steagurilor se ocupă prof. dr. Augustin Mureșan, care folosește în acest sens imagini și însemnări din 1918.

Primul refăcut

Duminica trecută, o delegație arădeană compusă din dr. Doru Sinaci, directorul Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad, prof. univ. dr. Marius Grec, de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, prof. univ. dr. Gheorghe Păcurar și prof. dr. Augustin Mureșan, de la Complexul Muxeal Arad au predat Bisericii Ortodoxe din Cuvin drapelul Comendei Gărzii Naționale din localitate. Acest simbol național fusese sfințit chiar în ziua de 1 Decembrie 1918, în salvele de foc ale celor 70 de gardiști români din Cuvin, iar emoția momentului a fost cu atât mai mare, cu cât prof. univ. dr. Gheorghe Păcurar este chiar nepotul primarului cuvinean de atunci, Stoi Sârbu, participant la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. „Este o acțiune excelentă, care vine să pună în valoare și să patrimonializeze simbolurile naționale de acum 100 de ani, când arădenii coordonau întreaga mișcare națională pentru Unirea Transilvaniei cu România” a declarat Corneliu Popi-Morodan, primarul comunei Ghioroc. După ce a fost sfințit de către părintele Petru Jula, drapelul Comandei Gărzii Naționale din Cuvin a fost așezat în biserică la loc de cinste, lângă strana din stânga sfântului altar. Următorul drapel aflat în lucru este cel al Gărzii Naționale Române din Secusigiu.

„Este o acțiune care pune în valoare și patrimonializează simbolurile naționale de acum 100 de ani”, Corneliu Popi-Morodan.

Taguri: , ,


4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor