Stefan Hell, acasă la Sântana

De V.O.
17Comentarii
Stefan Hell, acasă la Sântana
© FOTO: V.O.
Laureatul Nobel a devenit cetăţean de onoare al oraşului natal şi şi-a dăruit numele liceului din localitate.

Cunoscutul cercetător laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 2014, născut în judeţul Arad, Stefan W. Hell, a revenit, joi, în localitatea natală, pentru prima dată după ce a câştigat prestigiosul premiu. Cu această ocazie în oraşul Sântana au avut loc mai multe evenimente, printre care: reputatului cercetător i s-a acordat titlul de „cetăţean de onoare”, iar din această lună, liceul din oraş îi poartă numele.

Dublu eveniment la şcoală

Cel mai important eveniment din istoria învăţământului din oraşul Sântana. Aşa au catalogat evenimentul de joi autorităţile locale. La aniversarea celor 265 de ani de învăţământ din localitate a participat chiar cel mai bun absolvent al tuturor generaţiilor de elevi care au trecut pe aici, cercetătorul Stefan Hell, laureat al Premiului Nobel pentru chimie în 2014.

Reputatul om de ştiinţă a participat la serbarea festivă a claselor a XII-a, apoi a urmărit un program de dansuri populare româneşti şi germane, care i-au amintit de copilăria petrecută în Sântana.

„Am plecat din Sântana împreună cu părinţii în anul 1978, pe când aveam 15 ani. Credeam că mă voi întoarce peste un an sau doi, ca majoritatea celor care au plecat din Sântana ca să înceapă o nouă viaţă în Germania. Credeam aşa cu atât mai mult cu cât nu aveam rude apropiate în Germania, bunicii din partea mamei şi a tatălui meu, rudele şi prietenii rămăseseră toţi în Sântana. Până şi câinele, pe care îl credeam cel mai inteligent din lume…” – a rememorat Stefan Hell în faţa sântănenilor.

Elevul Stefan Hell

Consiliul Local al oraşului s-a întrunit tot la şcoală în cadrul unei şedinţe festive cu un singur punct pe ordinea de zi: acordarea titlului de cetăţean de onoare cercetătorului Stefan Hell, aflat pentru prima dată, după ce a câştigat preţiosul premiu, în localitatea în care s-a născut. Proiectul a trecut cu unanimitate. După ce a primit placheta şi diploma, apreciatul cercetător a scris câteva cuvinte în cartea de onoare a liceului.

Întâlnirea a fost emoţionantă pentru doi dintre profesorii care i-au predat cercetătorului Nobel în primii ani de şcoală. Un elev modest şi bun la învăţătură, aşa şi-l amintesc profesorii.

„A fost un elev inteligent şi foarte harnic. I-a plăcut să înveţe, a avut note bune, a fost printre cei mai buni elevi din clasa sa. Avea calităţi deosebite – în special intelectuale, dar şi morale. Sobru şi serios – aşa mi-l amintesc. Şi acum e cam la fel” – spune Nicolae Buptea, profesor de limba română.

„Îl cunosc foarte bine pe Ştefan Hell. Cheia succeselor pe care le-a realizat în domeniul ştiinţific este corectitudinea, ambiţia şi faptul că a pus problemele esenţiale înaintea instituţiei, înaintea intereselor personale. A fost un om cu rezultate remarcabile pe parcursul şcolii” – adaugă Romeo Trif, profesor de geografie.

Cercetătorul Stefan Hell a fost extrem de emoţionat de cele câteva ore petrecute în oraşul în care s-a născut.17Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor