STIL DE VIAŢĂ. Adela Ciolocoi, nutriţionist, dietetician: Dietoterapia – esențială în diabetul zaharat

De Adela Ciolocoi
STIL DE VIAŢĂ. Adela Ciolocoi, nutriţionist, dietetician: Dietoterapia – esențială în diabetul zaharat
© Adela Ciolocoi
Diabetul este o afecțiune metabolică, o boală a pancreasului care eliberează un hormon numit insulină. Acest hormon ajută organismul să stocheze și să utilizeze zahărul și grăsimea din ceea ce mâncăm.

Diabetul apare atunci când pancreasul nu produce insulină sau produce o cantitate mică sau atunci când organismul nu răspunde la producerea de insulină (rezistența la insulină). Există trei tipuri de diabet: diabetul de tip 1 sau insulinodependent, depistat în copilărie sau la tineri și este considerat o boală autoimună, diabetul de tip 2 (non-insulinodependent) care este o boală în care pancreasul funcționează, dar nu produce suficientă insulină pentru organism sau aceasta nu este eficient folosită, și diabetul gestațional, întâlnit în sarcina.

Dacă diabetul de tip 1 presupune terapia cu insulină tot restul vieții, diabetul de tip 2 apare mai ales după vârsta de 40 ani fiind favorizat de alimentația dezechilibrată, obezitate și lipsa activității fizice.

Alimentația joacă un rol important atât în prevenirea, cât și în tratamentul diabetului zaharat. Regimul alimentar este esențial pentru menținerea constantă a nivelului glicemiei, dar și pentru controlul greutății și evitarea complicațiilor. Fiecărui diabetic i se va recomanda cantitatea de carbohidrați pe care o poate consuma zilnic, iar dacă diabetul se asociază cu hipertensiune este nevoie și de un regim hiposodat.

• Atenție la carbohidrați! Recomandarea de bază în ceea ce privește alimentația diabeticului este atenția față de carbohidrați – este important să nu se consume mai mult de 150-250g carbohidrați pe zi;

• Regimul alimentar este personalizat, ținându-se cont de particularitățile fiecărei persoane;

• Principiile alimentare de care ar trebui să ținem cont: să se mănânce alimente care eliberează treptat conținutul de zahăr (leguminoase, fructe de pădure, legume crude sau gătite ușor); să se consume proteine la fiecare masă sau gustare

(pui sau pește cu orez brun, fructe cu alune sau semințe); să se limiteze carbohidrații rafinați sau procesați (prăjituri, pâine albă, biscuiți);

• Atenție la alimentele cu indice glicemic mare pentru că determină o creștere bruscă a glicemiei;

• Trei mese și două gustări. Pentru a preveni hipoglicemia este necesar să se consume trei mese principale și două gustări pe zi;

• Includeți cât mai des în alimentație fasolea verde, cruciferele, vinetele, usturoiul, ceapa, roșiile, fructele de pădure;

• Grijă la alimentele în care se ascunde zahărul: sosurile pentru paste, conservele, cerealele instant, fructele din compot, iaurtul de fructe, sucurile.

• Fructele și legumele sunt o sursă de vitamine și minerale, dar și de fibre (solubile și insolubile), care mențin senzația de sațietate și controlează nivelul de zahăr din sânge;

• Introduceți-le în meniu. Cerealele integrale neprelucrate, leguminoasele, fructele oleaginoase și semințele, datorită fibrelor pe care le conțin, pot fi introduse în meniul diabeticilor.

„Alimentația joacă un rol important atât în prevenirea, cât și în tratamentul diabetului zaharat”



0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !