STIL DE VIAȚĂ. Adela Ciolocoi, nutriționist, dietetician: Proteinele, „cărămizile” organismului nostru

STIL DE VIAȚĂ. Adela Ciolocoi, nutriționist, dietetician: Proteinele, „cărămizile” organismului nostru
Proteinele reprezintă un macronutrient esențial pentru organism, fiind prezente în structura fiecărei celule din corp, reprezentând, astfel, elementul constitutiv al tuturor celulelor. La fel ca și carbohidrații (un alt macronutrient), 1 gram de proteină echivalează cu 4 calorii.

Proteinele sunt molecule complexe, indispensabile materiei vii, deoarece intră în compoziția plasmei și nucleului, participând la metabolismul celular. După consumul de proteine, fie de origine animală sau vegetală, acestea sunt descompuse în aminoacizi, ce vor ajunge la nivelul ficatului, unde, o parte va fi metabolizată, iar restul îl vor traversa și vor ajunge la țesuturi, unde vor fi utilizați. Acești aminoacizi reprezintă „alfabetul” organismului sau „cărămizile” din care sunt construiți pereții celulari, hormonii, țesuturile și alte molecule. Au fost identificați 20 de aminoacizi, dintre aceștia 11 sunt considerați neesențiali, adică organismul îi poate sintetiza, iar ceilalți 9 sunt esențiali deoarece organismul nu îi poate sintetiza. Sursele de proteine care conțin toți aminoacizii esențiali sunt numite proteine complete, produsele alimentare care conțin în proporții ideale toți acești aminoacizi fiind produsele de origine animală, carne, ou și lactate. Proteinele din majoritatea legumelor sau cerealelor sunt considerate incomplete deoarece nu conțin toți aminoacizii esențiali. Surse vegetale de proteine sunt leguminoasele (fasole, linte, năut, mazăre), nuci, semințe, zarzavaturi, cereale. Necesarul de proteină diferă în funcție de vârstă, sex, activitate fizică sau patologii asociate. De regulă, oamenii

au nevoie de 0.8 – 1 g proteină/kg/corp, jumătate de origine animală, jumătate de origine vegetală. Nu se recomandă lipsa aportului, precum nici excesul.

Rolul proteinelor în organism:

1. Structural – componente ale tuturor celulelor, fiind necesare creșterii și refacerii țesuturilor;

2. Funcțional – în desfășurarea proceselor metabolice, componente ale diverselor enzime și hormoni, formează anticorpii – unități de protecție împotriva bolilor;

3. Rol în transportul diferitelor minerale, vitamine și a altor substanțe în sânge;

4. Presiunea osmotică normală a sângelui este menținută de proteinele din plasmă (albumina).

Surse vegetale de proteine sunt leguminoasele (fasole, linte, năut, mazăre), nuci, semințe, zarzavaturi, cereale”



0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !