STIL DE VIAŢĂ Adela Ciolocoi, nutriţionist, dietetician: Sănătatea pielii și alimentația

STIL DE VIAŢĂ Adela Ciolocoi, nutriţionist, dietetician: Sănătatea pielii și alimentația

Pielea este cel mai mare organ al trupului, greutatea lui reprezentând aproximativ 16% din cea a întregului corp. Sănătatea pielii poate fi afectată de mulți factori, printe care ereditatea, vârsta, clima, poluarea, nivelul de stres, fluctuațiile hormonale și, da, dieta. Pentru că atunci când vine vorba despre un ten sănătos, ceea ce se întamplă în interior se vede la exterior.

Pentru o piele sănătoasă încercați să:

1. Beți multă apă – o cantitate adecvată de apă este esențială pentru a avea o piele hidratată și pentru a elimina toxinele prin intermediul rinichilor și al colonului;

2. Includeți fibre în dietă – reglează tranzitul intestinal și intensifică eliminarea reziduurilor;

3. Eliminați zahărul și alimentele cu indice glicemic crescut, precum dulciurile, pâinea albă, produsele de patiserie, chipsurile, cartofii prăjiți;

4. Includeți acizii grași esențiali în alimentație sau grăsimile sănătoase. Optați pentru fructele oleaginoase, semințe, cereale integrale, uleiuri presate la rece, avocado, pește gras precum sardinele, macroul, somonul;

5. Reduceți consumul de alimente care îngreunează organismul: carnea roșie produsele lactate, alimentele rafinate sau cele prăjite;

6. Folosiți cât mai puțină sare de bucătărie, prezența sodiului în exces conferă pielii un aspect umflat, pufos. Același aspect îl dă și zahărul în exces;

7. Antioxidanţi. Pentru sănătatea și frumusețea pielii, cei mai importanți antioxidanți din alimente sunt:

Seleniul – menține elasticitatea țesuturilor și încetinește rigidizarea țesuturilor cauzată de procesele de oxidare. Surse alimentare: nuci braziliene, cereale integrale, fructe de mare, usturoi și ouă.

Vitamina E – considerată a fi unul dintre cei mai importanți antioxidanți pentru piele deoarece protejează membranele celulare. Surse alimentare: germenii de grâu, nuci, semințe, uleiuri vegetale, gălbenuș de ou.

Vitamina C – previne distrugerea radicalilor liberi și ajută la repararea colagenului. Surse de vitamina C: ardeiul iute, cartofi dulci, kiwi, varza de Bruxelles, citrice, fructele goji, etc.

Carotenoizii, precursori ai vitaminei A, printre care beta-carotenul, întâlnit în caise, piersici, morcov, ficat, gălbenuș de ou.



0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !