STIL DE VIAŢĂ. Adela Ciolocoi, nutriţionist, dietetician: Sistemele de detoxifiere ale organismului (I)

De Adela Ciolocoi
STIL DE VIAŢĂ. Adela Ciolocoi, nutriţionist, dietetician: Sistemele de detoxifiere ale organismului (I)
Corpul nostru este dotat cu o „uzină” eficientă de detoxifiere, a cărei activitate constă în eliminarea substanțelor toxice din ficat, plămâni, rinichi, piele, sistemul digestiv și cel limfatic. Toxinele, reziduurile sunt eliminate în mod obișnuit și eficient, însă, din când în când, putem oferi un ajutor suplimentar pentru a face față nivelului ridicat de toxine. Vom aborda, în rândurile de mai jos, sistemul digestiv, ficatul, rinichii, sistemul limfatic, plămânii și pielea.

1. Sistemul digestiv. Tot ceea ce consumăm ajunge din stomac în intestine, unde nutrienții sunt absorbiți, iar reziduurile eliminate prin defecare. Enzimele digestive și „bacteriile prietenoase” descompun hrana în intestin, însă, dacă nu „funcționează” normal – din pricina alimentației necorespunzătoare, a stresului, a consumului de antibiotice, hrana rămâne nedigerată. Apar, astfel, probleme precum sindromul colonului iritabil, constipația, diareea, flatulența, greața. Un sistem digestiv sănătos este cel care asigură buna funcționare a întregului organism. Digestia este un proces fiziologic important pentru transformarea alimentelor în nutrienți, pe care, apoi, corpul îi folosește pentru energie, creștere și repararea celulelor.

2. Ficatul. Este „laboratorul nostru chimic” și cel mai complex organ din corpul uman. Are nenumărate funcții, peste 500, printre care: digerarea grăsimilor, asigurarea rezervelor de nutrienți, filtrarea toxinelor și a reziduurilor din sânge, fiind implicat – în mod direct sau indirect – în majoritatea proceselor vitale: creștere, imunizare, nutriție și reproducere. O sănătate optimă depinde de funcționarea eficientă a ficatului. Dacă acesta se supraîncarcă cu toxine, ele nu sunt eliminate, ci sunt depozitate în ficat și celulele grase din corp. Semnele care pot să ne indice disfuncții sunt durerile de cap, digestie deficitară, balonare, sindromul colonului iritabil, despresie și modificări de dispoziție, până la probleme mai grave, precum hepatita sau ciroza.

3. Rinichii. Aceste organe acționează ca niște filtre de curățare a sângelui. Ele răspund de eliminarea ureei (un produs rezidual toxic provenind de la ficat), de eliminarea sodiului în exces și de ajustarea nivelului de apă în sânge. Reziduurile sunt eliminate prin urină, iar în cursul acestui proces de filtrare, rinichii reabsorb nutriențiii folositori și îi reciclează pentru a fi utilizați în continuare. Din acest motiv este esențial să nu uităm să bem apă tot timpul, pentru a ajuta rinichii să funcționeze la parametrii optimi și normali.

„Digestia este un proces fiziologic important pentru transformarea alimentelor în nutrienți”0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !