STIL DE VIAŢĂ cu Adela Ciolocoi, nutriţionist, dietetician. Carbohidrații nu sunt dușmanii dietelor

De Adela Ciolocoi
STIL DE VIAŢĂ cu Adela Ciolocoi, nutriţionist, dietetician. Carbohidrații nu sunt dușmanii dietelor
© Adela Ciolocoi
Dacă este ceva de care ne ferim atunci când începem o dietă, aceștia sunt carbohidrații sau glucidele, pe care îi restrângem la maxim din dorința de a slăbi cât mai repede. Sunt necesare, însă, câteva lămuriri vizavi de acest aspect, care să vă ajute să faceți alegerile cele mai înțelepte.

Cuvântul carbohidrați echivalează pentru mulți cu „amenințarea albă”: zahăr alb, faină albă sau variantele acestora. Carbohidrați înseamnă și fructe, legume, fasole, mazăre, semințe, nuci. Fiecare dintre acestea conține un element foarte important pentru alimentația umană: fitonutrienții. Fitonutrienții sunt substanțe chimice de origine vegetală, cu rol curativ, care se găsesc doar în anumite tipuri de carbohidrați. Prefixul „fito” înseamnă plantă, astfel că fitonutrienții sunt nutrienți care se găsesc exclusiv în alimentația de origine vegetală.

Principalul combustibil al organismului uman, carbohidrații, există în două forme: cu „eliberare rapidă” cum sunt zahărul, mierea, malțul, dulciurile și alimentele rafinate, și cu „eliberare lentă” ca cerealele integrale, legumele și fructele proaspete. Ultimele conțin mai mulți carbohidrați și/sau mai multe fibre, ajutând la încetinirea eliberării zahărului.

Carbohidrații cu „eliberare rapidă” au tendința de a elibera brusc energia, urmată de scăderea acesteia, în timp ce carbohidrații cu eliberare lentă furnizează mai multă energie, de aceea sunt de preferat.

Carbohidrații complecşi, precum cerealele integrale, legumele, fasolea boabe, lintea, năutul, mazărea sau carbohidrații mai simpli, precum fructele, au nevoie de un timp mai îndelungat pentru a fi digerați, comparativ cu carbohidrații rafinați.

Carbohidrații rafinați precum pâinea albă, orezul alb și cerealele procesate au efect similar zahărului rafinat. Procesul de rafinare și chiar și gătitul încep să descompună carbohidrații complecşi în carbohidrați simpli, predigerându-i.

Zahărul din fructe – un amestec de carbohidrați. Principalul carbohidrat din majoritatea fructelor se numește fructoză. Aceasta pătrunde repede în sânge, dar este clasificată ca fiind „cu eliberare întârziată”, întrucât organismul trebuie să o transforme în glucoză înainte de a o putea folosi pe post de combustibil, procesul acesta încetinindu-i efectul asupra organismului. Strugurii și curmalele conțin glucoză aproape pură, încadrând carbohidrații pe care-i conțin în categoria celor cu „eliberare rapidă”. Merele conțin, în principal, fructoză si, astfel, carbohidrații conținuți de acestea sunt cu eliberare relativ întârziată. Bananele conțin atât fructoză, cât și glucoză, ridicând destul de rapid nivelul glucozei din sânge.

„Carbohidrații nu îngrașă. Trebuie doar să îi alegem pe cei prieteni cu silueta și să îi consumăm în cantitatea potrivită”



0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase