Strategii de conservare la UVVG Arad

De JA – V.G.
Reactualizat la:
Participanții la sesiunea de comunicare din cadrul UVVG FOTO: V.G.
Participanții la sesiunea de comunicare din cadrul UVVG FOTO: V.G.
ARAD. Sesiunea de comunicare a rezultatelor proiectului POS Mediu, Axa 4 „Elaborarea strategiilor de conservare, a planurilor de monitorizare și dezvoltare durabilă pentru SCI defileul Mureșului Inferior”, s-a desfășurat vineri, în Aula „Nicoale Titulesu” din cadrul UVVG Arad.

Solicitantul proiectului în valoare de 993.316 euro este Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” Arad, iar durata este de 30 de luni. Obiectivele generale ale proiectului sunt: conservarea habitatelor naturale și a speciilor valoroase din situl Natura 2000 luat în studiu, dar și conștientizarea populației asupra importanței resurselor naturale protejate și asupra protecției mediului în general.

Din cadrul sesiunii

Cuvântul de deschidere a fost oferit de prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul UVVG, urmat de reprezentanții Prefecturii Arad, Consiliului Județean Arad, Primăriei Arad, Ministerului Mediului, Organismului Intermediar POS Mediu Timișoara, dar și al Agenției pentru Protecția Mediului Arad. Au mai luat cuvântul, conf.univ. dr. Dan Stănescu, care a prezentat studiul ornitofaunei și ing. drd. Paul Hac, directorul Parcului Natural „Lunca Mureșului” Arad care a prezentat studiul habitatelor de importanță comunitară. Au mai fost prezentate: activitățile de informare de către Glad Varga, regulamentul Sitului Natura 2000, de către lector. univ. dr. Iulian Stana și lector. univ. drd. Mihai Pascu, care a mai prezentat și planul de management al sitului.

Grupul țintă

Grupul țintă direct îl reprezintă autoritățile locale, administrațiile publice, școlile (din zona studiată) în care va fi realizată campania de informare ecologică, întreaga populație a comunităților locale, precum și populația celor trei județe pe care se regăsește proiectul și anume: Arad, Hundeoara și Timiș. Activitățile principale ale proiectului sunt reprezentate pe de o parte de studiile cu privire la speciile și habitatele de interes comunitar și național, care vor pune bazele necesare elaborării planurilor de management, dar și a strategiilor de dezvoltare durabilă.

Activitățile proiectului

Speciile și habitatele vor fi inventariate și cartografiate în teren, în special cele de interes național și comunitar. Datele culese vor fi procesate și analizate statistic și se vor crea baze de date GIS. Pe baza acestor informații se va elabora planul de management al sitului și liniile de urmat pentru conservarea speciilor habitatelor. Se vor desfășura de asemenea în cadrul proiectului o serie de activități de educație ecologică și cunoaștere a sitului, pentru școlile din regiune, în colaborare cu acestea. „În calitate de custode, Universitatea de Vest «Vasile Goldiș» din Arad va trebui să asigure conservarea speciilor și habitatelor de importanță comunitară desemnate ca obiectiv în cele două situri și să participe la dezvoltarea durabilă a regiunii”, a declarat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul UVVG Arad.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !