Sturioni pentru Lunca Mureșului

De Diana Dutu
20Comentarii
Sturioni pentru Lunca Mureșului
Prima populare cu cegă a Mureșului: 1.000 de pui au fost eliberați în râu.

1.000 de pui de cegă (sturioni din specia Acipenser ruthenus) au fost eliberați, săptămâna trecută, în Mureș, în vederea populării sectorului de râu din aria protejată aflată în custodia Administrației Parcului Natural Lunca Mureșului. Se pare că e prima populare cu cegă a râului Mureș.

Puietul a fost produs în condiții controlate și crescut în sistem recirculant de acvacultură, în cadrul unui proiect de cercetare al Universităţii de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timișoara derulat în parteneriat cu Administrația Parcului Natural Lunca Mureșului. Puietul a fost urmărit din punct de vedere al dinamicii de creștere și al indicatorilor bio-productivi în sistem recirculant până când au atins o masă corporală medie de 200 g și o lungime medie de 35 cm. Popularea de săptămâna trecută s-a realizat în prezența inspectorului Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură.

În Parcul Natural Lunca Mureșului, cega era prezentă și înainte de popularea actuală, dar nivelul populațional al acestei specii a scăzut considerabil în ultimele zeci de ani, până aproape de dispariție. Cega este o specie protejată, Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii plasând-o în rândul speciilor vulnerabile. Cega este cea mai mică specie din familia sturionilor, rareori depășind 1 m lungime.

Infracţiune!

Este foarte important de subliniat faptul că pescuitul tuturor speciilor de sturioni este interzis prin lege până în anul 2021, iar reținerea acestora reprezintă infracțiune. În consecință, exemplarele de cegă capturate accidental trebuie redate mediului natural, indiferent de starea acestora.

3

1

2

5

620Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor