Subvenţii doar pentru condiţii bune

ARAD – Fermierii care nu respectă bunele condiţii agricole şi de mediu riscă penalităţi şi sancţiuni.

Fermierii care au depus cereri de plată pentru schemele de sprijin financiar pe suprafaţă au obligativitatea de a respecta Bunele Condişii Agricole şi de Mediu (GAEC). Potrivit Agenţiei pentur Plăţi şi Intervenţie în Agricultură în acest moment sunt în derulare controalele la faţa locului privind respectarea GAEC 1: „pe timpul iernii, terenul arabil trebuie să fie acoperit cu culturi de toamnă şi/sau să rămână nelucrat după recoltare pe cel puţin 20% din suprafaţa arabilă totală a fermei”.

„La finalul controalelor regulamentare urmează să fie întocmite rapoartele de control şi emitere a deciziilor de sancţionare sau de plată integrală a sumelor, potrivit legii. În funcţie de amploarea, gravitatea, persistenţa şi repetarea neconformităţilor constatate, la suma totală rămasă de plată, se aplică reduceri”, se precizează într-o comunicare oficială a agenţiei.

Penalităţi aplicate

Aplicarea sancţiunii pentru nerespectarea GAEC se face la suma de plată calculată fără sancţiuni, dacă fermierul nu mai are alte sancţiuni cauzate de nerespectarea criteriilor de eligibilitate.

În cazul neconformităţilor cauzate de neglijenţă, reducerea sumei de plată se face în baza unui coeficient ce variază de la 1 la 5 procente din suma totală la care e îndreptăţit fermierul, pentru fiecare condiţie nerespectată, în cazul în care nu sunt aplicate reduceri pentru alte motive. În cazul repetării neregulilor coeficientul de mai sus poate fi multiplicat cu trei, iar reducerea maximă nu va depăşi 15% din suma totală calculată fără penalităţi. Pentru nerespectarea intenţionată, coeficientul este de 20 la sută din totalul sumei, dacă fermierului nu i-au fost calculate alte sancţiuni.

A.P.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase