Sute de angajaţi în şomaj tehnic

13Comentarii
Sute de angajaţi în şomaj tehnic
Sute de angajaţi în şomaj tehnic
ARAD – CET închide patru luni centrala pe lignit şi trimite peste 200 de angajaţi, pe lună, în concediu forţat.

Conducerea centralei electrice de termoficare Arad a decis să închidă de astăzi seara centrala pe lignit şi să mute întreaga activitate la centrala pe hidrocarburi, timp de patru luni. Populaţia nu va fi afectată de această schimbare, căci, potrivit directorului general Lucian Barniciu, furnizarea apei calde se va face, în continuare, în regim non-stop.

Nu acelaşi lucru se poate spune de angajaţii de la CET pe lignit care vor fi trimişi în şomaj tehnic, sau mai exact, potrivit formulării din contractul colectiv de muncă „în statut de aşteptare”.

Decizia de a trimite angajaţii în şomaj tehnic va intra în vigoare din 1 mai şi va ţine până în septembrie, adică patru luni. Nu toţi angajaţii centralei pe lignit vor fi afectaţi de această măsură. În plus, unii vor intra în şomaj în luna mai, alţii în iunie, alţii în august.

„Acum semnez decizia statutului de aşteptare. Însă nu noi hotărâm cine întră în şomaj tehnic şi cine nu. Şefii de secţie îşi vor face un program şi vor decide cine rămâne la lucru şi pe ce perioadă.

Oricum, la centrala pe lignit trebuie să rămână obligatoriu personalul de pază, cel de supraveghere a instalaţiilor, o parte din angajaţii care se ocupă de reparaţii”, ne-a declarat managerul CET. Nici aprovizonarea nu va mai lucra aici cu tot personalul.

230 de lună, patru luni

Câţi oameni vor intra în şomaj tehnic timp de patru luni depinde însă de la lună la lună. Cel mai probabil, în mai vor intra în şomaj 50 de persoane, urmând ca în celelalte luni să fie afectate de decizia CET nu mai puţin de 300.

O medie făcută de conducerea CET, indică faptul că, pe lună, ar urma să intre în statutul de aşteptare 230 de persoane. „Dacă va fi necesară pornirea instalaţiilor se vor întoarce toţi la lucru. Dacă nu, personalul va sta acasă, va primi 75% din salariul de bază, dar va rămâne la dispoziţia noastră în caz de probleme”, susţine Lucian Barniciu.

Somajul tehnic se va suprapune peste perioada concediilor de odihnă, gândite de conducerea CET să fie luate în această perioadă mai dificilă, când activitatea centralei se suspendă. „În mai-septembrie avem şi perioada concediilor de odihnă, iar în funcţie de acestea, fiecare şef de secţie îşi va întocmi graficele pentru şomajul tehnic”, a mai precizat Barniciu.

Şi hidrocarburile

Nici angajaţii centralei pe hidrocarburi nu au scăpat de şomaj tehnic, aceştia urmând a fi afectaţi de decizia conducerii CET în lunile septembrie şi octombrie, când aceasta va fi închisă pentru revizii şi reparaţii. Per total, CET are un număr de 912 angajaţi.

 13Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor