Șvabii din Sântana, în sărbătoare

De Eugen Rogojan
Reactualizat la:
Șvabii din Sântana, în sărbătoare
© FOTO: Eugen Rogojan
Șvabii sântăneni s-au întors acasă pentru a celebra cel de-al 149-lea Kirchweih, sărbătoarea hramului bisericii catolice.

La fel ca în fiecare an, la finalul lunii iulie sau începutul lunii august, șvabii sântăneni se întorc pentru a sărbători acasă, în ceea ce ei numesc „Heimat” – care poate fi tradus prin localitatea natală – Kirchweihfest-ul, echivalent al nedeii bănățene, adică hramul bisericii.

Anul acesta, pe 30 iulie, duminică, șvabii din Sântana au sărbătorit, din nou, Kirchweih-ul. De 149 de ani, cu scurte întreruperi în perioada celor două mari războaie și imediat după instaurarea comunismului în țară, șvabii sântăneni sărbătoresc la finalul lunii iulie hramul bisericii romano-catolice din localitate, închinată Sfintei Ana (26 iulie).

La invitat…

Sărbătoarea a început sâmbătă, când băieții au plecat în alai, însoțiți de fanfară, să invite fetele, oficialitățile și preotul din localitate, la sărbătoarea de Kirchweih. Duminică dimineața, cu mic cu mare, șvabii sântăneni s-au reunit în Biserica Romano-Catolică „Sfânta Ana”, a cărei aniversări au sărbătorit-o.

Tinerii dansatori de Kirchweih, ce au însumat anul acesta 20 de perechi, au continuat aniversarea duminică după-masa, când în parcul din fața bisericii au dansat, au rostit discursuri și au licitat două dintre cele trei buchete de rozmarin, până la lăsarea serii.

Fanfară din Germania

Cea de-a 149-a aniversare a hramului bisericii s-a încheiat duminică seara cu un bal șvăbesc, la care a cântat – la fel ca și în cadrul evenimentelor din timpul zilei – Fanfara Șvabilor Dunăreni din Reutlingen, Germania. Vizita șvabilor în țară nu s-a încheiat duminică, însă.

Sărbătoarea continuă

Aceștia vor lua parte marți la o slujbă de comemorare a strămoșilor, în parcul din fața bisericii, ceremonia fiind urmată de o seară multiculturală la care vor lua parte Fanfara Șvabilor Dunăreni din Reutlingen (Original Donauschwäbische Blaskapelle Reutlingen), Fanfara de Tineret „Lambert Steiner” din Sântana și Ansamblul „Busuiocul” din localitate.

Miercuri, însoțiți de fanfară, șvabii vor pleca înspre Basilica Minor „Maria Radna” din Lipova, în cadrul unui pelerinaj anual ajuns la cea de-a 7-a ediție.

Jubileu de 150 de ani

Anul viitor, Kirchweih-ul sântănean se anunță a fi mai de amploare decât toate cele de până acum. Se vor împlini 150 de ani de la resfințirea bisericii, construită inițial în 1748, dar distrusă de un incendiu în 1858. Actualul lăcaș de cult a fost construit în perioada 1864-1868 după planurile arhitectului Leopold Schutz.

Așadar, fiind o sărbătoare mare pentru comunitatea germană din Sântana – și din întreg Banatul – cei implicați în organizare speră ca anul viitor, pe data de 5 august, biserica să fie neîncăpătoare pentru alaiul de dansatori și pentru „fii satului” reîntorși pe meleagurile natale.

GALERIE FOTO0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !