Tăierea copacilor naşte dispute

49Comentarii
Tăierea copacilor naşte dispute
ARAD – Uşurinţa cu care se decide tăierea unui copac a stârnit indignarea şi revolta unui arădean.

„Am simţit că înnebunesc când am văzut că cei doi copaci din faţa geamurilor apartamentului sunt tăiaţi”, ne-a declarat Aida Matei, locatar al unui bloc de pe Calea Iuliu Maniu. „Fapta e iremediabilă, aceşti copaci care asigurau protecţie împotriva poluării sunt tăiaţi. Au avut nevoie de zeci de ani pentru a creşte şi, printr-o simplă aprobare, au fost transformaţi în lemne”, spune cu năduf Matei.  Întâmplarea a avut loc pe 28 decembrie 2009.

Aprobare, dar nu pentru tăiere….

Au fost tăiaţi doi copaci din care, potrivit lui Matei, un tei, protejat de lege. E vorba de Legea 331/2009 care stipulează clar: „În cazul arborilor ornamentali (tei, salcâm, castan, arţar etc.) este interzisă intervenţia cu tăieri în coroana acestora, cu excepţia lucrărilor de eliminare a ramurilor uscate sau a celor care afectează siguranţa traficului pietonal şi rutier, a imobilelor aflate în apropiere…”. Nici una dintre aceste excepţii nu putea fi invocată în cazul de faţă.

De atunci locatarul vrea să afle cine a dat aprobarea pentru tăieri. Cererea, se ştie, a fost făcută de un alt locatar, pe motiv că îi afecta locuinţa. A fost informat, de la Biroul Spaţii Verzi, că nu era vorba de tăiere, ci de receparea arborilor, adică, potrivit DEX de „tăiere de jos a puieților de arbori, pentru a provoca formarea unor noi tulpini prin lăstărire”. Probabil angajaţii care au fost trimişi să rezolve problema nu cunosc sensul cuvintelor şi au tăiat… ceva mai mult din trunchiul încă tânăr al copacilor. Doi copaci nu au mai prins primăvara.

Neînţelegeri frecvente

Corina Drăghici, purtător de cuvânt PrimăriaArad, a precizat că situaţii care iscă conflicte între locatari, în privinţa spaţiilor verzi, sunt destul de frecvente. „Cel mai bine ar fi să existe un acord în cadrul Asociaţiei de Proprietari şi să se decidă, prin vot, dacă vor sau nu să se taie sau toaleteze un copac”. a precizat Drăghici. Anul trecut s-au primit 100 de cereri de tăiere arbori.

M.A.

Taguri: , ,


49Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor