Tandretea neingaduita a toamnei

De Vasile Filip
Tandretea neingaduita a toamnei
Lansare de carte, în sala Concordia a Bibliotecii Judeţene „A.D. Xenopol”.

ARAD. Biblioteca Judeţeană „A.D. Xenopol” Arad lansează vineri, 25 octombrie , ora 17.30, volumul prof. Luciana Ianculescu „Tandreţea neîngăduită a toamnei”, o poveste de dragoste dintre compozitorul Ludwig van Beethoven şi Therese von Brunswick la castelul din Săvârşin.

Cartea va fi prezentată de etnologul Elena Rodica Colta şi poetul Petru M. Haş.

„«Nu îmi amintesc nimic din timpul acela decât locurile umbrite și cerul înalt pe unde treceam. Toate celelalte dacă mai vin le întâlnesc întâmplător, ca pe tine» – scria poetul Augustin Doinaș. Așa am întâlnit și eu o poveste care m-a fascinat și care trăiește și astăzi, păstrând parfumul unor veacuri demult apuse – mărturiseşte autoarea, Luciana Ianculescu. Între două sate, pe valea Murășului de Jos, sub «Cetățuia» împădurită, se înalță castelul contelui Nadasdy din Săvârșin, așezat în parcul întins până spre «Livada lui Ivan»…În timp, castelul a aparținut familiilor: Brunswick, Forray, Nadasdy, Hunyady. Și din anul 1934, Majestății Sale, Regele Mihai I al României. În vara anului 1807, sufletul compozitorului Ludwig van Beethoven era rănit și avea nevoie de iubire. Și atunci se va apropia de Therese von Brunswick, care era verișoara baroanei Julia Forray, stăpâna castelului din Săvârșin. Și compozitorul cunoștea familia Forray, pe care o întâlnise la Viena și la Martonvasar. Bătrânii din Săvârșin povestesc despre o vizită în taină a Theresei von Brunswick cu tânărul compozitor. Cei doi se plimbau pe aleile din parcul castelului dar nu ieșeau pe străzi. Locuitorii comunei știau că la castel se aflau oaspeți aleşi: Therese von Brunswick și Ludwig van Beethoven. Therese îl iubea cu toată ființa ei, fiindu-i alături până la plecarea lui în eternitate. Se pare că tinerii îndrăgostiți au trăit doar o clipă de iubire, cea îngăduită. A fost «Titanul de la Bonn», însoțit de contesa Therese von Brunswick la Săvârșin? Adevăr sau legendă? Cu siguranță muzica sa, a răsunat ca un suspin ori ca o șoaptă de dragoste, peste așezarea dintre dealuri! Atâta vreme cât arta sa trece dincolo de spațiu și timp «Titanul» rămâne lângă noi”.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !