Tapiseria în prim plan, la Galeriile Delta și Alfa

De Iza Pal
1Comentariu
Tapiseria în prim plan, la Galeriile Delta și Alfa
© FOTO: Iza Pal
Un eveniment cultural de anvergură a avut loc sâmbătă, 16 februarie, la Galeria Delta. Acolo s-a desfășurat vernisajul Trienalei Internaționale de Tapiserie ArTapestry 5, o expoziție internațională de tapiserie ce poate fi admirată pe simezele galeriilor Delta, cât și Alfa, până în data de 31 martie.

ArTapestry este o expoziție itinerantă, cu participanți din 13 țări, ce include 40 de lucrări de mari dimensiuni realizate de 42 de artiști, dintre care și 4 artiști tapiseri din România. Este organizată din trei în trei ani de Forumul European de Tapiserie, ce-și are sediul în Danemarca și a cărui președinte, Anet Brusgaard, a rostit câteva cuvinte publicului numeros din Arad: “Este o ocazie unică de a prezenta expoziția ArTapestry în România pentru prima oară, în aceste galerii frumoase. (…) Expozițiile jurizate la această trienală sunt ca o vitrină pentru lucrările artiștilor de tapiserie contemporană și totodată o oportunitate că lucrările lor să fie expuse unui public european mai larg. Forumul a decis ca expoziția ArTapestry să fie jurizată de o comisie independentă de tesatori, tapiseri, artiști, curatori și experți. Anul acesta juriul a fost format din trei membri.”

Poate nu trebuie ascuns faptul că, inițial, trienala ar fi trebuit să aibe loc în Muzeul de Artă Arad, dar, din moment ce nu s-a mai primit vreun răspuns din partea instituției, Uniunea Artiștilor Plastici din România- Filiala Arad a intervenit, considerând că e firesc ca un astfel de eveniment să fie adus la cunoștință iubitorilor de artă. Președintele UAPR Arad, Dumitru Șerban a mărturisit că “în ultima perioada artă decorativă și în special tapiseria au avut mult de suferit pentru că e o artă deosebit de meticuloasă și cere enorm de mult timp pe care fiecare trebuie să îl sacrifice în favoarea artei; aș spune că Aradul, de cel puțin 20 de ani, nu a mai avut un astfel de eveniment.”

“E o onoare pentru familia mea, să putem susține filiala din Arad a Uniunii Artiștilor Plastici și să punem la dispoziția dvs., a publicului, a iubitorilor de artă, o expoziție minunată de tapiserie care se dorește a fi o trăire vie a modelului european de conviețuire și să unească în mod firesc atât artiști plastici cât și pe dvs., un larg public privitor, cu toții, sperăm, adepții unui ideal comun de înnobilare spirituală. ” a încheiat Ioana, o arădeanca ce a finanțat toată această acțiune.

Ca o surpriza pentru oaspetii veniti din diferite tari europene, Florin Gherghel, violonist în cadrul Filarmonicii de Stat Arad a “spart” în două rânduri șirul discursurilor, cu acorduri pur romanesti din opera lui Ciprian Porumbescu.

Trienala Internațională de Tapiserie Artapestry, ediția 5, a fost organizată în Arad de Forumul European de Tapiserie, cu sediul în Danemarca și Filiala arădeană a UAPR. Rămâne în galeriile Delta și Alfa până în 31 martie și se recomandă a fi vizitată, fiind o sinteză a ceea ce înseamnă tapiseria europeană contemporană.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor