Târguială pe tarifele practicate de Aeroportul Arad

De Andreea Pintea
7Comentarii
Târguială pe tarifele practicate de Aeroportul Arad
© Aeroportul Arad, cu tarife noi FOTO: JA
Consilierii județeni au aprobat tarifele ce vor fi operate de Aeroportul Arad, după o târguială ca la piață.

Tarifele operate de Aeroportul Arad pentru companiile care ar dori să vină și să practice zboruri au fost intens dezbătute în cadrul ședinței de Consiliu Județean de luni, 23 aprilie. Deși toți consilierii au votat proiectul de hotărâre, subiectul a suscitat discuții intense. Negocierile au fost dintre cele mai vehemente, mergându-se până la propunerea ca tarifele să fie reduse fie și cu 0,5% sau chiar mai puțin, doar să fie reduse. De ce? Ei bine, consilierii PSD au susținut că Aeroportul Internațional Arad va putea fi relansat doar prin practicarea unor tarife mai mici decât aeroporturile concurențiale.

Propunerea social-democraților ar fi fost adoptată, dacă nu s-ar fi ridicat problema concurenței neloiale. Practic, reprezentanții din cadrul aparatului administrativ al CJA au punctat că „nu se poate merge pe un tarif sub cel propus, întrucât trebuie aprobat un nivel tarifar ce asigură un minim de profit și trebuie evitate tarifele de dumping – concurență neloială practicate prin prețuri care nu asigură profit”.

În acest moment tarifele pe care le va practica Aeroportul Arad sunt la nivelul celor de la Aeroportul Oradea, dar mult mai mici decât cele de la Timișoara. În condițiile actuale, o companie aeriană care va dori să practice zboruri de pe Arad va trebui să achite 2,94 euro pentru fiecare pasager, potrivit proiectului adoptat de Consiliul Județean. Potrivit proiectului, „tarifele se acordă oricărei companii aeriene care deschide noi rute de pe Aeroportul Arad, pe o perioadă de cel puțin doi ani, cu o frecvență de minim două curse pe săptămână”. Acesta ar fi și contextul în care Aeroportul Arad ar putea avea profit, fiind prognozat un minim de 3% la finalul unui an.

Interes și pentru zona cargo

„Am aprobat tarifele pentru cursele de linie regulate. Accelerăm demersul nostru pentru a pune în valoare Aeroportul Arad purtând negocieri intense cu TAROM şi operatori privaţi. Aeroportul este o componentă importantă în dezvoltarea judeţului, care atrage investitori, turişti, oameni de afaceri. De asemenea, ca parte a acţiunilor de relansare a Aeroportului, pregătim o strategie pentru extinderea activităţii de cargo deja existente”, a declarat Claudia Boghicevici, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Arad.

PSD ar fi vrut alte tarife

Deși au anunțat că votează proiectul, consilierii PSD au propus scăderea tarifelor. „Cred că ar trebui să venim cu tarife mai mici decât cele de pe Oradea dacă vrem să atragem operatori”, a spus Marius Sulincean. În acest context, vicepreședintele CJA Sergiu Bîlcea a explicat: „Noi adoptăm acum tarifele minime. Dacă vom aveam un operator care va veni el cu propunere de preț și plan de dezvoltare pentru Aeroportul Arad, atunci venim din nou în Consiliu și discutăm oportunitatea”.

În cele din urmă, consilierul PSD Gheorghe Sabău a spus că „e clar că e rea-voință. Orice propunere avem noi nu se aprobă. Măcar se putea face o scădere a tarifului cu 0,5 procente, dar nu se vrea”.7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor