Taxa de salubrizare trebuie „curăţată”

Taxa de salubrizare trebuie „curăţată”
Interviu cu viceprimarul Aradului, Tiberiu Dekany

Jurnal Arădean: Domnule viceprimar, aţi afirmat, de mai multe ori, că în Arad taxa de salubrizare reprezintă un handicap în privinţa dezvoltării economice. Puteţi să daţi detalii în acest sens?

Tiberiu Dekany: Mai întâi, aş dori să fac nişte precizări legate de taxe şi impozite, în general.Conform legislaţiei în vigoare, mă refer la HG 1514 din 2006, impozitele şi taxele nu pot creşte decât în limita maximă de 20%.

Cum acest lucru s-a întâmplat deja, în 2007 şi 2008, pe cale de consecinţă, în 2009 nu va mai fi posibilă o nouă creştere.

Jurnal Arădean: Cum de s-a ajuns tocmai la limita maximă ?

T. Dekany: Normal, nu putem scoate din cauză gradul de îndatorare. În acest mandat, Primăria a luat cele mai multe credite. Chiar dacă primarul Gheorghe Falcă nu recunoaşte, plata creditelor implică creşterea taxelor şi impozitelor, singura cale prin care cetăţenii returnează creditele.

Jurnal Arădean: Să revenim la taxa specială de salubrizare.

T. Dekany: Aceasta este una dintre cele mai sensibile probleme. Prin definiţie, orice taxă implică prestarea unui serviciu direct şi imediat. Or, sunt foarte multe firme care plătesc această taxă, fără să beneficieze de vreun serviciu. Mai pe româneşe, plătesc pentru ridicarea gunoiului pe care nu îl produc. Personal, cunosc multe firme care şi-au mutat sediul din Arad, numai pentru a nu plăti, în mod cu totul nejustificat, această taxă. Deasemenea, sunt persoane care au autorizaţie lucrativă şi plătesc taxa de salubrizare de două ori, pe acelaş apartament, odată ca persoană fizică şi a doua oară, ca persoană juridică.Unele firme mai mici din Arad au fost pur şi simplu falimentate din cauza taxei de salubrizare.

Jurnal Arădean: Ce credeţi că se poate face pentru remedierea situaţiei ?

T. Dekany: În viitorul mandat, dacă voi fi ales primar, voi propune ca taxa de salubrizare pentru firme şi persoane juridice să se plătească direct către firma prestatoare, nu prin intermediul Primăriei sau Direcţiei Fiscale. Dacă vom reuşi introducerea contractului direct cu prestatorul, clientul, oricare ar fi el, nu va plăti decât pentru cantitatea de gunoi ridicată. Voi propune acest lucru chiar în şedinţa CLM care va avea loc în decursul lunii mai.

Jurnal Arădean: Dar în ceea ce îl priveşte pe cetăţeanul de rând, care nu este persoană juridică ?

T. Dekany: Din acest punct de vedere, ar fi necesară o dezbatere cu ULAL, vizavi de modalitatea de plată, adică prin asociaţiile de locatari, sau de către fiecare locatar în parte. Anul trecut, Primăria a primit o solicitare în acest sens, dar nu s-a ţinut cont de ea, deşi în municipiu sunt peste o mie de asociaţii de locatari.

Jurnal Arădean: Cred că am epuizat subiectul taxa de salubrizare, care se pare că este mama tuturor relelor.

T. Dekany: Nu uitaţi că am pornit de la taxe şi impozite la modul general. Mai sunt şi alte taxe fixate la limita maximă admisă de lege. Taxa hotelieră, de exemplu, în Arad este de 5%, deşi legea prevede de la 1% la 5%. Cum vrem să transformăm Aradul într-un oraş turistic, dacă punem taxa maximă ?

Taxa pentru ocuparea domeniului public, la Arad, este cea mai mare din România. Pentru un metru patrat de terasă, un agent economic plăteşte 28 de Euro pe lună, mult peste valoarea chiriei pentru un spaţiu amenajat. Cine poate suporta asemenea cheltuieli ?

Tot pe linia taxelor şi impozitelor, putem aminti de jongleriile care s-au făcut cu terenurile. Numeroase terenuri au fost trecute din extravilan în intravilan, fără ca proprietarii să fie informaţi asupra noului impozit pe care îl au de plătit, scandalos de mare faţă de cel vechi. Concluzionând, nivelul ridicat al taxelor şi impozitelor este de natură să îi îndepărteze pe investitori. Puţini ştiu că, dacă o firmă îşi mută sediul din Arad, nu se pierde doar valoarea taxelor şi impozitelor, ci venituri pentru municipalitate mult mai importante, provenind din contribuţia angajaţilor. Să ştiţi că există firme inclusiv din Ungaria care ar dori să-şi mute sediul la Arad, dar nivelul taxelor şi impozitelor este inacceptabil.

Jurnal Arădean: Dacă veţi fi primar, ce alte taxe aveţi în vedere să le reduceţi ?

T. Dekany: Mă interesează foarte mult aspectul Aradului. Cred că acesta ar putea fi mult îmbunătăţit prin atragerea eforturilor benevole ale cetăţenilor. Cred că ar trebui scutiţi de impozite cei care îşi renovează faţadele sau îşi amenajază balcoanele şi spaţiile verzi din faţa blocului. În anii trecuţi, Primăria a oferit gratuit plante din pepinieră, cheltuind miliarde din banii publici, fără să urmărească modul de concretizare a iniţiativei. Dacă am face la ora actuală un inventar, nu am găsi nici măcar 5% din arbori şi arbuşti plantaţi pe domeniul public. A fost doar o sursă de venit pentru unii dintre beneficiari, care au vândut plantele. Scopul demersului a fost, de fapt, eliberarea terenurilor de la pepinieră, pentru valorificarea lor în stilul caracteristic primarului Falcă.

S.T.