Taxe notariale mai mici

Taxe notariale mai mici
ARAD – Pentru 2010, valorile după care se calculează impozitele pentru vânzările imobilelor au fost diminuate.

Grila pentru acest an după care notarii calculează taxele şi impozitele minime pentru tranzacţiile cu apartamente în Arad a fost stabilită la valori mai mici cu circa 20%, ajustarea fiind urmarea scăderii pieţei imobiliare în 2009. În localităţile din judeţ scăderea valorilor e chiar mai mare, ajungând la 40 de procente.

Societăţile de expertiză comunică, la nivelul fiecărei Camere a Notarilor, valorile orientative cuprinse în ghidul proprietăţilor imobiliare aplicabil în 2010. Notarii spun că s-a avut în vedere situaţia grea prin care trec tranzacţiile imobiliare, involuţia pieţei imobiliare, scăderea valorilor proprietăţilor imobiliare şi s-a decis ca valorile de referinţă pentru 2010 să fie sub nivelurile stabilite în 2009. Spre exemplu, pentru un apartament din zona A a Aradului, aprecierea pe metrul pătrat era 810, acum e 650. În ultimul an, numărul tranzacţiilor imobiliare în Arad a scăzut şi, implicit, s-a diminuat şi activitatea notarială, iar notarii arădeni apreciază că scăderea va continua şi în acest an.

Cum se calculează

Persoanele fizice platesc, din 2007, cote diferenţiate de impozit pentru veniturile obţinute din tranzacţii imobiliare, în funcţie de valoarea proprietăţii şi de intervalul în care este deţinut imobilul. Dacă proprietatea e vândută în mai puţin de trei ani de la dobândire, cota de impozit este de 3% atunci când valoarea proprietăţii nu trece de 200.000 de lei.

Peste acest nivel se adaugă o sumă fixă de 6.000 lei şi o cotă de 2%, calculată la valoarea ce depăşeşte 200.000 de lei. În varianta înstrăinării imobilelor la mai mult de trei ani de la momentul dobândirii, mecanismul de impozitare rămâne acelaşi, însă cota de impunere este redusă cu un punct procentual. În acest caz, suma fixă plătită pentru valorile de peste 200.000 lei este de 4.000 lei. Daca valoarea declarată de părţi este mai mică decât suma orientativă stabilită de expertizele întocmite, impozitul se calculează la cea de-a doua valoare.

G.K.

Taguri: , , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase