Tehnologizare şi productivitate – trenduri în industrie pentru 2015

Tehnologizare şi productivitate – trenduri în industrie pentru 2015
O privire asupra evoluţiei industriei la nivelul anului trecut arată un fapt îmbucurător: contribuţia a fost una foarte importantă la nivelul creşterii produsului intern brut. Statisticile oficiale indică faptul că mai bine de o treime din creşterea PIB de 2,9 procente este atribuită sectorului industrial.

Ramurile producţiei au cunoscut creşteri la nivelul indicelui brut, astfel producţia industrială a crescut cu peste 6%, industria prelucrătoare a avut un plus de 7,5%, chiar şi industria extractivă a avut o uşoară creştere comparativ cu perioada anterioară, de 1%. Boom-ul la industria prelucrătoare a fost dat de creşterea la nivelul ramurii de fabricare a calculatoarelor, produselor optice şi electronice – peste 50%, iar fabricarea altor mijloace de transport a înregistrat o creştere de aproape 20%. În acest context se arată şi potenţialele direcţii viitoare de dezvoltare a activităţii.

Pe partea de tehnologizare situaţia stă însă altfel. Direcţiile de dezvoltare implică activităţi colaterale, implică reînnoire a tehnologiei utilizate. Acest lucru nu este de fiecare dată posibil pentru sectorul industrial, întrucât contextul economic nu permite reînnoirea tehnologiei utilizate cu produse de ultimă generaţie. Pentru această tehnologie este nevoie de finanţare, care este dificil de găsit: băncile acceptă rareori finanţări pentru astfel de activităţi şi se observă tot mai pregnant un trend ascendent. Acest trend se referă la piaţa de utilaje şi echipamente industriale second hand. Tot mai multe companii ce activează în sectorul industrial apelează la varianta de achiziţie de utilaje şi echipamente utilizate, de pe piaţa internă sau externă, un bun exemplu în acest sens fiind gama de echipamente industriale de la Surplex care are o tot mai mare căutare. Astfel sectorul industrial găseşte un sprijin în situaţia în care bugetele de achiziţii sunt limitate.

Revenind la trendul ascendent al industriei în România s-a observat şi o creştere a productivităţii muncii. Atât retehnologizarea prin achiziţii de utilaje direct sau prin licitaţii, cât şi creşterea randamentului datorată acestei retehnologizări au dus la un rezultat de creştere la nivelul industriei prelucrătoare de peste 5%. Creşterea se aplică atât pe partea de prelucrare a lemnului cât şi a metalelor sau altor materiale.

Un alt motiv pentru evoluţia ascendentă îl reprezintă şi scăderile uşoare de preţuri la nivel de industrie extractivă şi de prelucrare. Deşi la nivel procentual nu par scăderi de preţuri dramatice, preţurile reduse în medie cu 2,5% şi 2,3% la industria extractivă şi respectiv industria prelucrătoare au contribuit la nivel naţional la sus-numita evoluţie ascendentă totală a sectorului industrial.

Toate aceste date combinate confirmă o perspectivă pozitivă pentru anul 2015 pe parte economică. În momentul de faţă trăim în era tehnologiei, astfel un rol determinant în creşterea economică o are sectorul industrial. Motorul oricărei economii este industria în contextul actual, iar trendul ascendent şi creşterile pe acest sector nu pot fi decât îmbucurătoare. Este necesară desigur o adaptare la contextul actual, lipsa finanţărilor fiind una din cele mai mari probleme. O bună formă de adaptare la context poate fi considerată achiziţia de tehnică şi de utilaje second hand, pentru a nu se înregistra stagnări sau diminuări ale producţiei şi productivităţii, per total. Cerere există, potenţial de dezvoltare există, trendul ascendent este încurajator, prin urmare sunt îndeplinite într-o oarecare măsură toate condiţiile. Evoluţia ulterioară o vom putea vedea însă abia la finele anului, când se va putea trage o linie şi statisticile vor vorbi din nou despre trend şi despre cel mai important motor ale economiei – industria.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !