Tentativă de omor la Conop

De Ioana Costas
Tentativă de omor la Conop
© Tribunalul Arad a pronunțat prima sentință Foto: I.C.
Un incident care trebuia trecut cu vederea a escaladat, iar un om putea să-și piardă viața după ce a fost rănit cu un ciob de sticlă.

Incidentul a avut loc la începutul anului 2017, însă sentința definitivă în acest caz a fost aplicată recent. Un bărbat în vârstă de 32 de ani, cunoscut cu antecedente penale în alte țări – care nu atrag starea de recidivă – din Europa, a fost condamnat pentru tentativă la omor, iar un alt bărbat, participant la scandal, a fost și el condamnat, însă pentru infracțiunea loviri și alte violențe și tulburarea liniștii publice. Bărbatul care a primit condamnare pentru tentativă la omor nu a recunoscut comiterea faptelor de care a fost acuzat, precizând doar că a lovit victima, în timp ce celălalt bărbat condamnat a recunoscut faptele reținute de procurori în sarcina sa. Cum s-a ajuns la comiterea acestor infracțiuni? În portaljust.ro – în secțiunea jurisprudență – este relatat, pas cu pas, cele întâmplate, fiind publicată și sentința în acest caz. Într-o seară, în luna ianuarie 2017, victima împreună cu concubina sa s-au deplasat la barul din Conop, unde s-au așezat la o masă. Cei doi au stat alături de fratele victimei, consumând fiecare câte o bere. La un moment dat, în local a intrat și bărbatul de 32 de ani, care s-a așezat la aceeași masă, în timp ce prietenul agresorului a rămas în picioare, lângă masă.
Întrucât în local un solist interpreta muzică, victima împreună cu mai mulți prieteni au strâns bani, care urmau să fie dați celui care cânta, pentru ca acesta să-i dea voie unui amic de-al victimei să interpreteze în locul său o melodie.

Agresorul, fiind sub influența băuturilor alcoolice, nu a fost de acord cu propunerea astfel că l-a lovit pe cel care trebuia să cânte în locul solistului cu pumnul în zona feței, iar apoi cu piciorul. Bărbatul a căzut la pământ, fiind inconștient în urma loviturilor primite. Această împrejurare a creat o stare tensionată între cei prezenți în local, astfel că cel care urma să devină victimă l-a întrebat pe agresor de ce i-a lovit prietenul. În secundele următoare, agresorul a luat un ciob de sticlă provenit de la o sticlă de bere spartă, prinzând de gâtul sticlei care avea mai multe margini ascuțite, a venit în spatele victimei, cu mâna stângă a apucat-o pe aceasta de după gât, iar cu mâna dreaptă în care avea ciobul de sticlă i l-a pus la gât cu intenția de a-l tăia, moment în care a intervenit un bărbat din bar, prinzând agresorul de mâna în care avea ciobul de sticlă. Agresorul însă a apăsat cu forță pe ciob, reușind să o taie pe victimă în zona gâtului și a feței. În tot acest timp, agresorul striga: „N-ai murit? Trebuia să mori!”, încercând să-și mai lovească victima cu ciobul de sticlă. Cei aflați în local în acel moment au intervenit, astfel că agresorul nu a mai reușit să provoace alte răni victimei.

Au mai dat

Victima a fost transportată de trei bărbați într-un separeu al barului pentru a-i acorda primul ajutor, însă la scurt timp celălalt bărbat condamnat în acest dosar, a spart ușa separeului – care era blocată cu o masă – iar după ce a intrat înăuntru a spart și lustra de iluminat, încercând să continue agresiunea, însă victima a fost apărată de cei aflați în încăpere. După ce al doilea agresor a fost scos din încăpere, bărbații au scos victima din separeu și au adus-o înapoi în bar unde, agresorul care intrase în separeu, i-a aplicat victimei o lovitură cu capul în zona gurii. La scurt timp, la fața locului au sosit organele de poliție și ambulanța, victima fiind transportată la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, unde a fost operată.

Pedepsele

Bărbatul de 32 de ani a fost condamnat trei ani și patru luni închisoare pentru tentativă la infracţiunea de omor și la șase luni închisoare pentru infracţiunea de tulburare a ordinii şi liniştii publice. Instanța a contopit pedepsele în cea mai grea de trei ani și șase luni. Potrivit instanței, inculpatul este cunoscut cu antecedente penale, însă acestea nu atrag starea de recidivă, fiind condamnat la pedeapsa de 10 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei în Germania pentru săvârșirea unor infracțiuni de loviri cauzatoare de vătămare corporală gravă, mutilare sau infirmitate permanentă. Totodată, inculpatul a fost condamnat și la 50 de zile amendă la valoarea de 15 euro, pentru conducere fără permis în Germania. Tribunalul Arad l-a condamnat pe celălalt inculpat la șase luni de închisoare pentru infracţiunea de tulburare a ordinii şi liniştii publice și la opt luni de închisoare pentru infracţiunea de lovire sau alte violenţe. Instanța a contopit cele două pedepse în pedeapsa cea mai grea, urmând ca bărbatul să execute 10 luni de închisoare. Tribunalul Arad a dispus suspendarea pedepsei, stabilind un termen de supraveghere de doi ani. Bărbatul este cunoscut cu antecedente penale, însă acestea nu atrag starea de recidivă, fiind condamnat la patru luni închisoare cu suspendarea pentru infracțiunea de avarierea intenționată a proprietății, în Franța. Totodată, inculpatul a fost condamnat și la pedeapsa de 1 lună închisoare pentru forme de furt calificat care nu implică violența sau uzul de arme și nici amenințarea cu violență sau cu uzul de arme asupra persoanelor, tot în Franța.

Atacarea sentinței

Împotriva acestei sentinţe a declarat apel Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad şi inculpatul acuzat de tentativă la omor. În motivarea apelului, procurorul a arătat că sentinţa apelată este prea blândă în raport cu natura şi gravitatea faptei dedusă judecăţii, în timp ce inculpatul a cerut schimbare a încadrării juridice din tentativă la infracţiunea de omor în infracţiunea de loviri sau alte violenţe, condamnarea pentru această infracţiune cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei rezultante şi reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă ca urmare a recunoaşterii acestei fapte.
Curtea de Apel Timişoara a admis apelurile și l-a condamnat pe bărbat la o pedeapsă de cinci ani şi două luni închisoare. Totodată, Curtea de Apel Timișoara i-a interzis acestuia, ca pedeapsă complementară, pe o perioadă de trei ani, după executarea pedepsei principale, să nu se apropie de locuința, locul de muncă sau alte locuri unde victima desfășoară activități sociale și să nu comunice cu ea.

Pretenții civile

Tribunalul Arad a admis în parte pretenţiile civile formulate de victimă, urmând ca inculpatul care a tâiat-o în zona gâtului și a feței să plătească de 4.000 euro daune morale parţiale. De asemenea, cel de-al doilea inculpat trebuie să-i plătească victimei suma de 1.000 de lei daune morale parţiale.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !