Terenul licitat la Sântana, vândut la un preț record

De M.B.
4Comentarii
Terenul licitat la Sântana, vândut la un preț record
Administrația locală din Sântana nici nu visa să obțină de 12 ori mai mult decât a cerut pe un teren din centrul orașului, respectiv 100 de euro pe metrul pătrat.

Scandalul iscat în jurul licitației de vânzare a unui teren din centrul orașului Sântana, despre care Jurnal Arădean și Aradon au scris în urmă cu două săptămâni, s-a dovedit favorabil pentru administrația locală. Vânzarea terenului a atras atenția mai multor investitori, iar șase au participat la licitație. Prețul de pornire, contestat de unii localnici și consilieri locali, a fost de 8,5 euro, iar cel de vânzare a întrecut orice așteptări, fiind de 99,6 euro. La prețul de adjudecare se va adăuga TVA, ceea ce înseamnă că investitorul va plăti peste 100 de euro/mp. Adică mai mult de 180.000 de euro pentru cei 1800 metri pătrați, față de 15.300 de euro, prețul de pornire.

Și totuși, cum a fost posibilă această creștere spectaculoasă a prețului? În timp ce consilierii care au contestat prețul de pornire, considerat foarte mic, spun acum că evaluarea terenului s-a făcut superficial, poate existând interese în spatele tranzacției, primarul consideră că acest preț confirmă interesul investitorilor pentru orașul pe care îl conduce.

Scandalul pornise de la postarea pe Facebook a consilierului local Irina Rus (PSD), care îl acuza pe primarul Daniel Tomuţa (PNL) că are interese legate de această vânzare. Rus susținea că preţul real al zonei este de 100 de euro pe metru pătrat, iar afirmațiile sale s-au dovedit reale, chiar dacă au fost luate peste picior de mulți. Consilierul arăta că, în luna decembrie, în vecinătatea terenului scos la licitaţie s-a deschis un supermarket după ce o persoană privată a vândut un teren cu aproximativ 500.000 de euro. Această investiție a crescut, evident, prețul zonei. „Pentru cine aţi pregătit acest teren, domnilor? Cui vreţi să îl daţi? Nu avem nevoie de bani în bugetul local? Unde aţi mai pomenit să vindem cu 8 euro mp când preţul real al zonei centrale este de aproximativ 100 de euro mp?”, se întreba Irina Rus în urmă cu două săptămâni. Postarea sa a atras numeroase comentarii. Unii localnici au arătat că anul trecut în zonă s-au vândut terenuri mult mai scump. Primarul a negat imediat că ar avea interese legate de tranzacție şi ne-a declarat că preţul a fost stabilit de un evaluator autorizat angajat.

Reacții după vânzare

Joi, după adjudecarea la 100 euro/mp, localnicii s-au împărțit din nou în tabere. Unii susțin că prețul plătit este exagerat, alții spun că diferența enormă față de prețul de pornire arată că s-a dorit vânzarea ”pe nimic”.

Consilierul local Irina Rus a declarat pentru Jurnal Arădean/Aradon că evaluarea terenului a fost făcută superficial. „Nu mi-am dorit să provoc scandal, ci doar să informez locuitorii orașului. S-a dovedit că am avut dreptate, prețul zonei este mult mai mare decât a estimat Primăria. Consider că firma care a făcut evaluarea terenului a lucrat superficial, dacă nu au existat alte interese…”, a spus Rus.

De cealaltă parte, primarul Daniel Tomuța ne-a declarat că „este un preț care a întrecut orice așteptări. Este un semnal că orașul nostru este atractiv pentru investitori. Legat de evaluare, a fost făcută de o firmă specializată. Noi nu suntem în măsură să facem evaluări, și nici persoana care contestă prețul de pornire de la licitație”.

Cine a cumpărat?

Contrar așteptărilor, cumpărătorul este o persoană din localitatea Șiria, și nu un lanț de supermarketuri, cum au crezut mulți localnici. Însă ar putea fi doar un intermediar, consideră unii. Primarul susține că nu îl cunoaște, dar știe că pe teren va fi construit un centru comercial. Asta pentru că o astfel de investiție era prevăzută în caietul de sarcini, zona centrală a orașului fiind una destinată în special comerțului.

download-1

Taguri: , ,


4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor