Test de fidelitate pentru primari

De Simion Todoca
Test de fidelitate pentru primari
Dincolo de miza intrării în Parlamentul European, alegerile europarlamentare de anul viitor au o semnificaţia aparte pentru partidele mari implicate în luptă.

Cetăţeanul de rând nu este interesat deloc de acest scrutin, neştiind ce este şi cu ce se mănâncă Parlamentul European şi îl doare, cum se spune, fix în cot cine merge la Bruxelles. Partidele politice vor fi nevoite să transpire din greu ca să-şi scoată simpatizanţii la urne, iar factorii de decizie în acest sens vor fi primarii. Dacă este un susţinător al primarului, electorul va veni la urne pentru că i-o cere acesta şi va vota cum îi spune el.

Întrebarea capitală este cum vor reuşi partidele să-şi convingă primarii să pună osul la muncă, să nu precupeţească, vorba aceea, niciun efort. Cum alegerile locale vor fi hăt în 2016, ameninţarea cu radierea de pe listele de candidaţi nu prea sperie pe nimeni, iar aceea cu excluderea din partid nici atâta. Ba, cu siguranţă, se vor găsi destui primari de la PSD şi PNL care la alegerile europarlamentare vor pactiza pe faţă cu duşmanul, tocmai pentru a fi excluşi, singura variantă care le permite să se înroleze sub alte flamuri fără a-şi pierde mandatul.

De ce cred că în special PNL şi PSD trebuie să fie cele mai îngrijorate de această perspectivă ? Pentru că primarii PDL, chiar dacă dezertează, o vor face pentru a trece, cu arme şi bagaje, nu la unul dintre cele două partide, ci fie la Mişcarea Populară, fie la Forţa Civică a lui MRU. Evident, în situaţia în care scrutinul nu îi va prinde sub aceeaşi mare umbrelă a Partidului Popular European, ale cărui presiuni asupra lui Blaga, MRU şi Băsescu vor fi formidabile. Aflată în cădere liberă la nivel european, Angela Merkel îşi va folosi toate „argumentele” pentru a-şi lămuri supuşii să cadă la pace pentru momentul alegerilor, după aceea fiind liberi să-şi spargă unii altora capetele, dacă aşa vor dori. Lucru care, cu siguranţă, se va întâmpla dacă, în perspectiva alegerilor din 2016, Traian Băsescu nu va fi recunoscut ca lider atotputernic al preconizatei construcţii „de dreapta”, după ce va părăsi Palatul Cotroceni.

Citat : „Alegerile europarlamentare vor constitui un test de fidelitate a primarilor faţă de partidele lor”0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !