Timpul nu trece niciodată, noi trecem prin timp

Timpul nu trece niciodată, noi trecem prin timp

Ne-ar trebui cel puţin două vieţi: una în care să învăţăm să trăim şi alta în care să învăţăm să murim. În una singură, le ratăm pe amândouă. Moartea nu poate fi înţeleasă cu datele vieţii, ci doar cu non-datele sale. Moartea este prezentă cu o imensă absenţă. Ea este singura posibilitate de a putea să nu mai fim şi singurul mijloc care ne face să iubim în disperarea că nu vom mai fi.

Cercetatorii au descoperit că în ADN-ul nostru sunt înscrise genele imbătrânirii şi ale morţii, că le avem încă de la naştere. Nou-născutul are, înscris genetic în el, îmbătrânirea şi moartea. Acestea nu sunt stadiul terminal al vieţii, partea urâtă pe care vrem să o amânăm cât mai mult, ci ne însoţesc încă de la naştere, sunt parte a vieţii noastre: murim în timp ce trăim, şi trăim în timp ce murim.

Nimeni nu poate percepe prezentul efectiv al morţii, ci doar viitorul ei anticipat. Clipa în care nu mai sîntem s-a golit de orice prezent. Prin moarte, ca fapt, viitorul nu-şi mai aşteaptă prezentul.

Moartea întoarce temporalitatea, mai exact echi-temporalitatea, în imposibilitatea ei primordială. Naşterea este prima posibilitate a morţii, chemarea ei din ceţurile intemporalităţii.

Exista o viaţă şi o moarte a sufletului care nu coincid cu cea biologică, atunci când omul se avântă în căutarea desfătărilor ş simţurilor, când devine exclusiv trupesc. “Chiar daca este viu, sufletul lipsit de adevărata viaţă, adică de harul lui Dumnezeu, este de fapt un suflet mort”.

De exemplu în Egipt moartea nu este sfârşitul, ci doar o simplã trecere cãtre un alt tãrâm. Lui Osiris stăpânul lumii de dincolo i se aduceau rugăciuni şi implorări pentru a obţine binecuvântarea sa şi pentru a intra în paradisul egiptean.

Egiptenii au avut o conştiinţã a morţii foarte acutizatã şi ca urmare o preocupare permanentã legatã de viaţa de apoi. Asta nu înseamnã cã moartea nu le provoacã teamã, dimpotrivã, ei considerã ca este o surã de durere şi necaz sã-l arunci pe om pe o movilã din deşert. Chiar dacã egiptenii considerã cã doar zeii au putere asupra vieţii şi morţii, nu existã nicio divinitate specialã care sã simbolizeze moartea. I se adreseazã in general ca unei persoane injuste. Dar dincolo de teamã ei mai au şi certitudinea vieţii de apoi.

Silentiun Aeternum oferă consiliere şi serviciul de pregătire în ceea ce priveşte serviciile de înmormântare, dinainte de trecerea în nefiinţă.

Viaţa trebuie trăită nu doar parcursă, fă-o să conteze nimeni nu are de ales.


Tel: +40 740 024 359 | Web: http://serviciifunerarearad.ro/ | Email: contact@serviciifunerare.ro

H: 129640