Tinerii și accidentele la locul de muncă

De Valentin Goran
Tinerii și accidentele la locul de muncă
În perioada februarie – iunie 2017 se va desfăşura, la nivel naţional, campania pentru prevenirea accidentelor de muncă în rândul tinerilor.

Intitulată generic „Valenţele culturale ale securităţii şi sănătăţii în muncă pentru formarea unei culturi de prevenire în rândul tinerilor din licee şi şcoli profesionale”, campania își propune: educarea tinerei generaţii încă de pe băncile şcolii cu privire la importanţa unui mediu de muncă sănătos şi sigur; crearea unei culturi de prevenire a riscurilor profesionale în vederea intrării pe piaţa muncii.

În școlile arădene

„Practic, această campanie are loc ca urmare a protocolului de colaborare încheiat între Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă şi Ministerul Educaţiei Naţionale prin inspectoratele şcolare judeţene. Concursul de specialitate «Ştiu şi aplic. Securitatea și sănătatea în muncă se dobândește de pe băncile școlii!», se va desfăşura, în acest an şcolar, în perioada 10-14 aprilie 2017. Grupul ţintă este format din elevii de liceu de clasele X şi XI şi cadrele didactice din filiera tehnologică cu profilurile tehnic, servicii, resurse naturale şi protecţia mediului, precum şi din filiera teoretică, cu profilul real, astfel că toate unităţile de învăţământ din judeţul Arad, cu acest profil, vor participa la acest program”, a declarat Ecaterina Isac, inspectorul șef al ITM Arad.

La negru, de la 16 ani

Datele statistice analizate periodic de Inspecţia Muncii au evidenţiat faptul că, datorită condiţiilor sociale în care trăiesc tinerii români caută locuri de muncă după împlinirea vârstei de 16 ani şi chiar mai devreme. Cei mai mulţi prestează munci sezoniere în timpul vacanţelor de vară. Ei acceptă foarte uşor să lucreze fără forme legale şi să presteze munci nepotrivite cu insuficienta lor maturitate fizică şi mentală. Astfel se expun riscului de accidentare

Tinerii sunt mai expuși la accidente

În conformitate cu statisticile europene, rata accidentelor de muncă în cazul lucrătorilor tineri, cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani, este cu 50% mai mare decât la orice altă grupă de vârstă a lucrătorilor. În fiecare an, sute şi mii de tineri din Europa suferă accidente de muncă sau afecţiuni de origine profesională. În mod tragic, o parte dintre aceştia îşi pierd viaţa, iar unii nu trec nici măcar de prima zi de muncă. O serie de boli profesionale sau afecţiuni, cum sunt, de exemplu, cancerul, durerile de spate sau pierderea auzului au o evoluţie lentă de-a lungul timpului. Multe dintre aceste tragedii pot fi prevenite.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !