Tolea critica PSD si ANAF pe baza raportului Curtii de Conturi

De Simion Todoca
Adrian Ţolea Foto : JA
Adrian Ţolea Foto : JA
ARAD. Pe baza Raportului Curţii de Conturi privind anul 2013, prim-vicepreședintele PNL Arad, Adrian Țolea, arată că „bugetele publice au fost păgubite în 2013 cu peste 1,1 miliarde de euro, de trei ori mai mult decât în anul anterior, bani de care românii au fost privați prin relele practici de guvernare ale lui Victor Ponta”. Aceasta, spune Ţolea, arată „incompetența guvernanților”, care „reiese tocmai din fundamentarea nerealistă a proiectului de buget”.

„Una dintre practicile cele mai nocive a fost alocarea de sume importante din Fondul de rezervă bugetară fără criterii clare și transparente, acest fond funcţionând practic ca un buget paralel fără control parlamentar. În 2013, guvernul Victor Ponta a emis 38 hotărâri pentru alocarea a aproape un miliard de lei din Fondul de rezervă bugetară, majorat astfel de aproximativ cinci ori faţă de prevederile iniţiale. Deși Legea finanţelor publice locale stabileşte că banii din Fondul de rezervă bugetară pot fi acordaţi doar pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute, guvernul a aprobat numeroase derogări pentru a aloca bani din această sursă în special primarilor săi. Banii au fost repartizaţi prin ordin al vicepremierul Liviu Dragnea şi fără ca lista primăriilor beneficiare să mai fie publicată în Monitorul Oficial. În practică, nu a existat nici măcar un control al Ministerului Finanţelor prin care să fie verificat dacă obiectivul final prevăzut în documentul de alocare a banilor a şi fost îndeplinit”, a declarat Adrian Țolea.

Liderul liberal a mai arătat că PNL cere ANAF să se prezinte în faţa comisiei parlamentare de buget-finanţe, fiind vinovată de prejudicierea bugetului de stat: „Instituția care a prejudiciat cel mai mult bugetul de stat a fost ANAF, prin lipsa de performanță a administrației fiscale și incapacitatea de a contraca fenomene de evaziune fiscală. În numele PNL, cer audierea ANAF în Comisia de Buget, Finanțe și Bănci a Parlamentului României. Raportul Curții acuză, per ansamblu, <insuficienta preocupare din partea entităţilor publice pentru asigurarea acurateţei datelor din situaţiile financiare şi pentru un management financiar guvernat de buna gestiune economico-financiară. Aceasta confirmă că fondurile şi patrimoniul public al statului sunt gestionate într-un regim în care performanţa utilizării lor nu este un criteriu prioritar>. PNL consideră că situația reieșită din documentul Curții de Conturi frânează în mod grav și nepermis dezvoltarea și modernizarea țării. România are nevoie de o schimbare de paradigmă, prin care administrația publică să devină una eficientă, transparentă, gândită pentru a răspunde nevoilor reale, cerințelor şi aşteptărilor cetăţeanului-contribuabil. Un viitor guvern PNL își va asuma această misiune!”, a mai declarat prim-vicepreședintele PNL Arad, Adrian Țolea. Care, în altă ordine de idei, a reluat atacurile la adresa PSD, acuzându-l de „atitudine duplicitară”. Deoarece refuză să introducă pe ordinea de zi a parlamentului discutarea Ordonanţei privind migraţia aleşilor locali, nerespectând decizia Curţii Constituţionale.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !