Tot pe loc, pe loc, pe loc!

Cum suntem, ca naţie, cum gândim, cum ne raportăm la valori, care este, în mentalitatea noastră raportul ori diferenţa dintre valoare şi notorietate, toate acestea şi multe alte teme de meditaţie au fost repuse pe tapet de cea de-a treia campanie „Zece pentru România”, desfăşurată de Realitatea TV.

Concluzionând, sumar, după ce am aflat câştigătorii şi nominalizaţii, putem afirma că suntem aceiaşi de acum un an, de acum doi ani. Şi dacă noi suntem aceiaşi, cum ar putea fi alţi câştigători decât cei vechi, „ponosiţi”?!

Adevărul este că ne schimbăm, evoluăm greu, în ce priveşte mentalitatea, capacitatea de-a percepe realitatea, de a decela valoarea de nonvaloare. Nu înţelegem (încă) faptul că nu tot ce este popular are şi valoare. Datorită acestui handicap de evaluare, inşi oarecare, modeşti, agramaţi ajung foarte populari şi, culmea, consideraţi a fi oameni de valoare. Să ne referim aici doar la Gigi Becali, ajuns din nou pe locul al doilea la categoria oameni politici, ca acum un an, după acelaşi Traian Băsescu. Sau de Dan Diaconescu, inclus pe locul al treilea la categoria analişti politici, deşi omul s-a ocupat de Elodia, de alte cazuri bizare, de dispariţii, violuri, sinucideri, nicidecum de politică.

Am mai putea vorbi de penibilitatea clasamentului la categoria actori, unde a câştigat Alexandru Arşinel (altfel, simpatic), în vreme ce pe titanul Gheorghe Dinică l-am văzut abia pe locul al nouălea! Sau de plasarea lui Ion Iliescu pe primul loc la categoria „cel mai bun parlamentar” – chit că pe dumnealui nu l-am putea remarca nici măcar printr-o activitate parlamentară modestă.

Cu toate acestea, campania „Zece pentru România” nu trebuie ignorată. Prin rezultatele care ni le oferă, suntem puşi în faţa modului în care poporul percepe viaţa socială, în ansamblu şi pe „felii”. Sociologii pot găsi, analizând rezultatele, explicaţii pentru multe anomalii care, altfel, par greu de înţeles, dacă nu chiar de neînţeles. Şi mă gândesc, în primul rând, la rezultatele alegerilor, la votul pentru cele două referendumuri, la simpatia nejustificată care este investită în unele personaje politice. E ceaţă densă peste noi, oricum!
T.M.


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !