Tradiţie respectată la Şimand

De Alin Gherasim
1Comentariu
Tradiţie respectată la Şimand
La fel ca în fiecare an, şi acum şimăndanii greco-catolici au sărbătorit Păştenii.

ŞIMAND. Ţin de tradiţie. Asta se poate spune despre credincioşii greco-catolici din comuna Şimand. În fiecare an, în Joia Mare, un locuitor din Şimand primeşte titlul de gazdă şi devine cea mai importantă persoană din comunitate. De ce? Pentru că oferă bisericii pâinea şi vinul cu care sunt pregătite paştile. „Obiceiul începe cu mult înainte de Săptămâna Mare, când se stabileşte o familie, de regulă mai înstărită, care va avea rolul de gazdă. Anul acesta a fost desemnat gazdă Viorel Panc şi familia. Ei vor aduce din gospodăria proprie pâinea, vinul şi vasele noi în care se vor pregăti paştile. Aceste vase sunt inscripţionate cu anul în care familia a fost gazdă, cu Sfânta Cruce şi cu urarea «Hristos a înviat! Adevărat a înviat»”, explică preotul Roman Dubeştean.

Cum decurge Joia Mare pentru credincioşii greco-catolici din Şimand? De dimineaţă, oamenii se adună la biserică, iar în frunte cu preotul Roman Dubeştean pleacă la casa păşteanului gazdă. Aici se face o slujbă religioasă, se împart lumânări frumos împodobite cu verdeaţă, iar, după slujbă, pâinea se pune în coşuri, iar vinul într-un butoi nou pentru a fi duse la biserică. Un alai format din prapori, preot, oficialităţi şi păşteni îmbrăcaţi în costume populare, alai care are în frunte femei care poartă coşurile împodobite, se îndreaptă spre biserică. Oamenii bat uliţele satului până la locul de rugăciune, iar, odată ajunşi aici, se oficiază slujba. „Este o sărbătoare frumoasă a comunităţii, este o tradiţie care se pierde în negura timpului, dar pe care o păstrăm intactă şi acum, an de an. Nu a existat sărbătoare de Paşti fără păşteni, fără gazdă. Este o mândrie pentru oameni să fie gazde, să ofere bisericii pâinea şi vinul pentru pregătirea paştilor. Aşa cum a fost şi azi (nr.- ieri)”, a ţinut să precizeze preotul Roman Dubeştean.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor