Tradiţii şi obiceiuri, la Nădlac

1Comentariu
Tradiţii şi obiceiuri, la Nădlac
NADLAC – Unul dintre oraşele judeţului, unde tradiţiile multiculturale sunt la ele acasă, este Nădlacul.

Fără o Casă de Cultură dotată la standarde occidentale, e mai greu să vorbeşti despre activitatea culturală a unei aşezări. Tocmai de aceea, în ultimii trei ani, la Nădlac s-au investit 3,5 miliarde de lei vechi în amenajarea şi dotarea Casei de Cultură, iar banii alocaţi nu se opresc aici, fiindcă ambiţia edilului şef al Nădlacului este de a avea o Casă de Cultură care să rivalizeze cu municipiul.

 

Patru ansambluri

Concomitent cu modernizarea Casei de Cultură, a renăscut şi activitatea culturală. „În 2004, la Nădlac era doar un ansamblu folcloric. Acum, sunt patru, adică Ansamblul de cântece şi dansuri populare slovace „SALASAN” (care face turnee în ţară şi străinătate), Ansamblul de cântece şi dansuri populare româneşti „Junii Nădlacului”, Ansamlul de cântece şi jocuri germane, precum şi Ansamblul de cântece şi dansuri ale rromilor,” ne mărturisea primarul Vasile Ciceac.

 

Sărbători în serie

 

Ca orice localitate care se respectă, din 2005, la sfârşitul lunii august, se sărbătoresc Zilele oraşului Nădlac. Prilej de prezentare a tuturor tradiţiilor zonei, inclusiv a celor culinare. „Doar salamul de Nădlac şi găluştele slovăceşti sunt celebre în toată ţara,” ne informa, primarul Vasile Ciceac. Ei bine, un aşa succes au avut şi aceste tradiţii culinare că, din iunie 2006, la Nădlac se desfăşoară şi Festivalul artei culinare nădlăcane.

 

Artă culinară tradiţională

 

Doi dintre păstrătorii reţetelor tradiţionale – care au participat la numeroase festivaluri – s ne-au fost prezentaţi de către primarul Vasile Ciceac. Mircea Neamţ (P.F.Tradiţional) ne-a declarat că producerea salamului de Nădlac este o tradiţie foarte veche, rezultând un produs ecologic, fără chimicale.

 

Ca reţetă, la salamul de Nădlac se foloseşte mai ales carne de porc şi boia de casă. La vânzarea propriu – zisă, se ajunge la circa două luni de la procesare. La AF Pavel & Andreea poţi găsi salam, şuncă, slănină şi cârnaţi de Nădlac, produse, la fel, după o reţetă tradiţională şi, evident, secretă. „Ca să vă daţi seama, noi am înregistrat salamul ce-l producem şi la Oficiul de mărci şi invenţii din Bucureşti, primind şi atestatul de produse tradiţionale, ecologice 100%,” a conchis cu mândrie cealaltă familie ce produce salamul de Nădlac.

 

Faima locului

 

Concluzia la cele discutate a tras-o tot primarul Vasile Ciceac: „În 2008, la Nădlac se va organiza, împreună cu localitatea maghiară Tothkomlos, un festival de artă culinară, în cadrul unui program european multicultural, cu finanţare europeană. Şi acesta va fi un bun prilej pentru producătorii noştri să-şi prezinte produsele tradiţionale, ducând în lume faima Nădlacului.”

 

N.O.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor