Tradiţiile pascale slovăceşti, reînviate la Nădlac

De Diana Dutu
Tradiţiile pascale slovăceşti, reînviate la Nădlac
În cadrul unei expoziţii internaţionale de ouă încondeiate şi decoraţiuni de primăvară.

Ouăle încondeiate şi aranjamentele de Paşti au fost vedete, în acest weekend la Nădlac. Organizaţia locală a Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România (UDSCR) a găzduit cea de a şasea ediţie a expoziţiei internaţionale cu decoraţiuni specifice sărbătorii pascale (pe care slovacii o sărbătoresc în acest an la 27 martie).

„Pentru că fiecare ţară sărbătoreşte Paştele cu alte obiceiuri şi tradiţii, în scopul păstrării acestor tradiţii şi obiceiuri populare de decorare a ouălor de Paşti, conducerea UDSCR Nădlac a pregătit pentru nădlăcani dar şi pentru vizitatorii din zonă o nouă ediţie a Expoziţiei internaţionale de ouă încondeiate şi decoraţiuni de primăvară, cu vânzare” – explică Cristina Jucan, etnolog UDSCR.

18 expozanţi

Ouăle încondeiate, ornate cu ajutorul celor mai diverse tehnici, turta dulce și multe alte produse cu tematică de Paşti au fost prezentate şi vândute în acest an, de 18 expozanţi din trei țări ale Ţinutului de jos. La expoziţie au participat cu exponate localităţile Báčska Palanka, Holžany şi Báčsky Petrovec (Serbia), Békéscsaba (Ungaria) şi Nădlac (România).

„Scopul expoziţiei a fost acela de a reînvia tradiţiile de Paşti ale slovacilor din Ţinuturile de Jos şi de a aduce în inimile vizitatorilor atmosfera celei mai mari sărbători creştine. Vizitatorii expoziţiei au avut prilejul nu numai să admire frumuseţea decorurilor pascale şi să asiste la procesul de încondeiere, ci şi să cumpere exponatele oferite spre vânzare” – conchide Cristina Jucan.

Taguri: , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !