Traducatorii i s-au plans lui Igas, care a interpelat Ministerul Justitiei

De Simion Todoca
1Comentariu
Traian Igaş Foto : JA
Traian Igaş Foto : JA
ARAD. În urma mai multor sesizări primite la biroul său parlamentar, senatorul Traian Igaş a interpelat Ministerul Justiţiei, în legătură că măsurile restrictive luate de Guvern în privinţa exercitării profesiei de traducător.

„Din ce în ce mai des Guvernul vine cu proiecte de lege scrise pe genunchi. Ultimul de acest fel, promovat de Ministerul Justiției, este proiectul de lege privind traducătorii și interpreții autorizați.

În cadrul unei audiențe la biroul senatorial mi s-a supus atenției acest proiect de lege aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Justiției care ar afecta aproximativ 50.000 de persoane plătitoare de taxe și impozite la bugetul de stat, sub diverse forme, ca PFA, SRL, II sau angajați ai birourilor de traducători. Cu toții suntem de acord că oriunde este loc de mai bine, însă să modifici cap coadă o lege încălcând drepturile unor liber profesioniști într-o piață liberă este inadmisibil.

Am adresat o interpelare Ministrului Justiției în care am solicitat explicații referitoare la anumite aspecte care mi-au fost semnalate. Nemulțumirile se referă la restricționarea activității cu publicul a traducătorilor autorizați, aceasta urmând a se desfășura doar prin intermediul Ministerului Justiției, la fel și plățile pentru serviciile prestate, stabilite prin ordin de ministru și virate de către același minister. Potrivit noii legi, toate actele vor trebui contrasemnate de un notar, acest lucru îngreunând pe de o parte tot procesul dar generând și costuri suplimentare și, deci, un preț final majorat pentru traduceri. Există aspecte din activitatea traducătorilor care nu apar reglementate în proiectul aflat în dezbatere, de exemplu, rămâne neclar ce vor face în cazul solicitărilor de traducere a unor documente pentru Ministerul Educației sau pentru Ministerul Sănătății.

În interpelare am solicitat Ministrului Justiției să binevoiască a veni în întâmpinarea acestor aproape 50.000 de traducători afectați de adoptarea în forma actuală a actului normativ aflat în dezbatere prin oferirea de explicații la cele menționate mai sus și posibile rectificări ale proiectului de lege care generează o bulversare totală a unui domeniu care funcționează sub aspectele esențiale”, a declarat Traian Igaş.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor