Traficanții de migranți, la judecată

De Ioana Costas
Traficanții de migranți, la judecată
© Tribunalul Arad va soluționa cauza Foto: I.C.
Grupul infracțional organizat din Arad care trafica migranți a fost trimis în judecată de către DIICOT Arad.

Nouă persoane au fost trimise în judecată – printre care și un polițist local la data comiterii infracțiunilor – în 20 decembrie, după ce în vara acestui an procurorii DIICOT Arad au destructurat gruparea infracțională organizată din care făceau parte cei nouă. Gruparea era „specializată” în traficul de migranți la nivel sud-est european, potrivit DIICOT Arad. În fapt, unul dintre inițiatorii grupului infracțional organizat – Adrian George Purcariu – a mai fost prins de procurorii DIICOT, în trecut, însă de cei din Buzău.
În anul 2014, Purcariu a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT Buzău pentru că făcea parte dintr-o grupare de criminalitate transfrontalieră specializată în traficul de migranţi care acţiona pe relaţia Turcia-Bulgaria-România, cu extensie pe teritoriul Ungariei. Purcariu a fost judecat, alături de alte opt persoane, pentru grup infracţional organizat, trafic de migranţi și trafic de migranți în scopul obținerii de beneficii materiale în formă continuată, primind o condamnare de 3 ani şi 8 luni de închisoare. Pentru că se sustrăgea executării pedepsei, Purcariu a fost dat în urmărire naţională, fiind de negăsit. A fost depistat ulterior pe raza municipiului Arad fiind încarcerat în Penitenciarul Arad. Potrivit DIICOT Buzău, Purcariu Adrian George percepea 1.500-2.000 de euro/migrant, banii venind prin mandat de transfer din Turcia de la liderul grupării infracționale organizate.

Prins din nou

În vara acestui an, în urma unor percheziții, procurorii DIICOT Arad au dat iar peste Adrian Purcariu. Potrivit comunicatului remis în 12 iunie, „procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Arad împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Arad au efectuat un număr de opt percheziții domiciliare pe raza judeţului Arad, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în traficul de migranți la nivel sud-est european. În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada iulie 2017-februarie 2018, un număr de trei suspecţi au constituit un grup infracțional organizat, la care ulterior au aderat şi alţi suspecţi, iar în intervalul noiembrie 2017 – februarie 2018, la date diferite și în baza aceleiași rezoluții infracționale, au traficat în patru rânduri un număr de 61 de migranți – minori și adulți – spre țări din Spațiul Schengen”. Din gruparea infracțională întemeiată de Purcariu a făcut parte și un polițist local – Florin Petrișor Gîd.

Infracțiunile

În 20 decembrie, Tribunalul Arad a dispus începerea judecății cauzei. „Constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul întocmit de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie –DIICOT – Biroul Teritorial Arad la data de 29.10.2018, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală privind pe inculpaţii: Adrian George Purcariu, Rareș Chebeleu, Adrian Lucian Codrean, Levente Romeo Bakos, Mădălin Călin Codrean, Mihăilă Andrieș, Florin Petrișor Gîd, Călin Teiu Rusu și Cristian Răducu Albulescu. Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpaţi”, se arată în soluția Tribunalului Arad, postată pe info.tribunalularad.ro.
Astfel, potrivit Tribunalului Arad, Adrian George Purcariu a fost trimis în judecată pentru infracţiunile constituire a unui grup infracţional organizat (în varianta iniţierii şi constituirii), în stare de recidivă, trafic de migranţi în formă agravată, continuată (4 acte materiale) şi în stare de recidivă, ambele în concurs real de infracţiuni. Procurorii DIICOT Arad l-au trimis în judecată pe un alt inculpat – Rareș Chebeleu – pentru constituire a unui grup infracţional organizat (în varianta constituirii), în stare de recidivă, trafic de migranţi în formă agravată, continuată (3 acte materiale) şi în stare de recidivă, ambele în concurs real de infracţiuni. Polițistul local, Florin Petrișor Gîd, va fi judecat pentru constituire a unui grup infracţional organizat (în varianta aderării şi sprijinirii), complicitate la trafic de migranţi în formă agravată, ambele în concurs real de infracţiuni. Ceilalți inculpați din dosar (Adrian Lucian Codrean, Levente Romeo Bakos, Mădălin Călin Codrean, Mihăilă Andrieș, Călin Teiu Rusu, Cristian Răducu Albulescu) au fost trimiși în judecată pentru constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de migranţi în formă agravată şi continuată, ambele în concurs real de infracţiuni și deținere de droguri de risc fără drept și în scop de comercializare.

Măsuri preventive

Purcariu se află sub măsura arestului la domiciliu – până la data de 11 ianuarie 2019, inclusiv -, în timp ce Rareș Chebeleu, Florin Petrișor Gîd, Adrian Lucian Codrean, Mădălin Călin Codrean și Mihăilă Andrieș se află sub măsura preventivă a controlului judiciar până în 10 februarie 2019.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !