Trag cu dinţii pentru banii de ambulatoriu

De Alin Gherasim
1Comentariu
Trag cu dinţii pentru banii de ambulatoriu
© Ambulatoriul, în chingi Foto: A.G.
Cei de la Consiliul Judeţean nu vor să dea, sub nicio formă, banii folosiţi pentru modernizarea ambulatoriului.

Scandalul ambulatoriului Spitalului Judeţean Arad este departe de a se fi încheiat. Consiliul Judeţean Arad a pus deoparte banii pe care, teoretic, ar trebui să îi înapoieze Ministerului Dezvoltării Regionale, cel care implementează proiectele europene şi rambursează banii europeni. Dar, deşi îi are „rezervaţi” într-un capitol bugetar, Consiliul Judeţean nu ar vrea să îi înapoieze. Mai mult, Adrian Ţolea, vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al CJA, a anunţat că, dacă va fi nevoie, se va lupta în instanţă pentru a ţine banii în judeţul Arad.

Extinderea, modernizarea şi dotarea ambulatoriului a fost ţinta unui proiect european care trebuia finalizat până în 31 decembrie 2015. Doar că, după finalizarea lucrărilor de construcţii, nu a mai fost finalizată partea de achiziţie a aparaturii. Totul după scandalul în urma căruia Nicolae Ioţcu, preşedintele CJA, a fost trimit în judecată. Aşadar, proiectul nu a fost finalizat, iar banii cheltuiţi cu extinderea şi modernizarea ambulatoriului trebuiau înapoiaţi Uniunii Europene, prin Ministerul Dezvoltării.

Doar că cei din CJA au găsit o „portiţă” prin care speră să ţină banii, aproximativ nouă milioane de lei, în vistieria instituţiei. În acest sens, a fost demarat un schimb de corespondenţă între Consiliul Judeţean şi minister, totul în speranţa că vom putea păstra banii. Ce au invocat cei din CJA? „Partea de construcţie a fost finalizată, a mai rămas doar achiziţia de aparatură. Doar că, la momentul respectiv, a intervenit situaţia preşedintelui Nicolae Ioţcu, iar licitaţia pentru aparatură a fost anulată. Aşadar, a intervenit o situaţie excepţională. Iar în contractul de finanţare există un articol care arată că CJA nu se face răspunzător într-o astfel de situaţie. Tocmai de aceea eu cred că nu putem fi obligaţi să înapoiem fondurile”, a declarat Adrian Ţolea.

Varianta

Rămâne de văzut dacă ministerul va rezona la problemele cu justiţia ale Consiliului Județean, sau dacă vor aplica litera legii fără a se uita la amănuntele care au făcut ca investiţia să nu poate fi finalizată. Dacă oficialii de la Bucureşti vor merge pe varianta a doua, mai marii de la CJA vor merge pe mâna justiţiei. Care va decide cine a avut dreptate în problema banilor europeni.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor