Tramvai până la spital

3Comentarii
Tramvai până la spital
Tramvai până la spital
ARAD – Primăria susţine că lucrările pe BERD vor fi extinse, în viitor, şi că investiţia va începe în iunie.

Proiectul BERD, de reabilitare a liniilor de tramvai şi a principalelor artere de circulaţie, a născut noi dispute în Consiliul Local, în condiţiile în care executivul a propus modificarea studiului de fezabilitate legat de subiect, prin creşterea valorii lucrărilor din prima fază cu încă 10 milioane de euro.

Rodica Borza a acuzat, din start, faptul că „acest proiect este un tertip prin care se ascunde faptul că banii de la BERD nu vin. Şi nu vin, indiferent ce motiv ar invoca executivul, din cauza faptului că şeful instituţiei este suspectat de corupţie”.

Consilierul susţine că Primăria modifică acum proiectul iniţial pentru a acoperi cu bani de la buget, absenţa banilor de la BERD şi că a crescut, altfel nejustificat, valoarea lucrărilor de la 25 de milioane euro la 35 de milioane.

Începe în iunie Răzvan Popa, directorul executiv al Primăriei, a punctat faptul că valoarea lucrărilor din studiul de fezabilitate este identică (peste 40 de milioane de euro), că a crescut ca valoare doar partea de finanţare a primei faze a lucrărilor şi că, în cel mai scurt timp, se va semna contractul cu executantul lucrării.

„Pe 5 iunie începe negocierea contractului, urmând ca lucrările să înceapă undeva la finele lunii iunie”, a punctat directorul. Acesta a mai adăugat că banii din credit au fost daţi deja şi că s-au făcut deja trageri din acesta pentru plata consultantului.

Aceleaşi lucrări Rodica Borza nu s-a lăsat: a recitit proiectul iniţial, unde se vorbea de 24 de milioane de euro şi a punctat faptul că în noul proiect, unde se aminteşte de 35 de milioane de euro, nu se regăseşte nici o lucrare în plus, care să justifice creşterea sumelor de bani alocate investiţiei.

„Compar cu ceea ce ni se prezintă, astăzi, nouă şi observ că nu e nici un metru de ceva în plus”, a punctat alesul. Răzvan Popa a revenit şi a recunoscut faptul că „capacităţile investiţiei rămân la fel (!)”, că valoarea totală a lucrărilor rămâne tot de 43 de milioane de euro, dar că prima faza e mai scumpă.

„Vom putea atrage surse suplimentare fie de la Guvern, fie pe fonduri europene”, a punctat Popa. BERD pe …fonduri structurale Un alt consilier nemulţumit de proiectul supus votului a fost Coloman Edeleni, care a reamintit colegilor că le-a cerut celor din executiv, încă de la început, ca o astfel de lucrare să se realizeze pe fonduri structurale, nu pe bani de împrumut, fiind vorba de sume foarte mari.

„Efortul financiar al Primăriei ar fi fost de doar 2% în acest caz”, a punctat alesul, care a cerut celor din executiv să se angajaze în faţa CLM că vor încerca să acceseze fonduri structurale pentru lucrări de gen”. Linie de tramvai nouă Primarul Gheorghe Falcă a recunoscut, la acel moment, că Primăria are de gând să acceseze fonduri structurale chiar pentru BERD!

Pentru următoarele două faze ale proiectului. „Faza a doua şi a treia din transportul urban pot fi finanţate pe fonduri structurale. În faza a treia ne-am propus chiar să realizăm o linie de tramvai până pe Ogorului, la viitorul spital judeţean. Ne va fi atunci mai uşor să accesăm fondurile structurale, pentru că o bancă ca şi BERD, cu care lucrăm acum, oferă un plus de credibilitate pentru accesarea banilor europeni”, a punctat edilul. În cele din urmă, deşi situaţia nu era nici pe departe lămurită, în chestiunea creşterii valorii unei lucrări care nu s-a modificat în ceea ce priveşte investiţiile şi nici în chestiunea fazelor viitoare ale BERD şi a investiţiilor ce se vor realizate atunci, consilierii au votat cu 18 voturi „pentru” şi 2 „abţineri” (ale aleşilor Curta şi Borza) proiectul prin care Primăria s-a obligat să investească în lucrarea BERD încă 10 milioane euro.

Declaraţie: „În faza a treia ne-am propus să realizăm o linie de tramvai până pe Ogorului”- Gheorghe Falcă

A.B.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor