Ştrandul, dragostea mea

20Comentarii
Ştrandul, dragostea mea
ARAD – Jurnal aradean a organizat o masă rotundă pe tema trecutului, prezentului şi viitorului ştrandului.

Se deschide Strandul Neptun, cândva unul dintre cele mai tari branduri ale Aradului. Se deschide pentru unii cu convingerea că anul acesta se va bate recordul la încasări, pentru alţii cu frica că în vara lui 2010 nu-şi mai deschid uşile afacerii. Pentru aradeni, cei care ar trebui să fie ţinta finală a tuturor, schimbările nu sunt vizibile. Nu vor plăti mai mult pe ştrand, pentru că Primăria nu va scumpi biletele de intrare, dar nici nu vor avea oferte mai diversificate. Primăria are miliarde puse deoparte în buget, în acest an, pentru investiţii pe ştrand, însă acestea vor începe doar undeva la mijlocul lunii mai. Comercianţii au decis să le ofere clienţilor cam acelaşi look, sperând că banii vor veni, totuşi. Poate şi din cauza că “nu au siguranţă”, unii nu s-au pregătit defel pentru deschiderea ştrandului.

În zona bazinelor, ce-i drept, toţi şi-au început amenajările, pentru că anul trecut acolo a fost un sezon de vis, pentru toţi. Dincolo de bazine, comercianţii izolaţi parcă de restul lumii îşi fac calcule dacă vor mai supravieţui şi în 2010. Unul dintre ei speră, şi pare a fi ultima speranţă, că Primăria se va milostivi şi va muta gardul care delimitează zona bazinelor după barul său. Câţiva comercianţi aşteaptă şi ei finalul istoriei lor pe ştrand: demoleze construcţiile devenite ilegale. Peste toţi, Leontin Aslău e încă în război cu Primăria pentru drepturile sale şi speră că viitorul îi va da dreptate, iar intrarea la ştrand va fi pe gratis. Despre toate acesta şi multe altele au discutat la masa rotundă organizată de JA actorii ştrandului.

Jurnal Aradean a decis – ţinând cont de brandul pe care ştrandul încă îl mai reprezintă în mentalul arădenilor – să organizaze o masă rotundă în care să invite comercianţi din incinta bazei de agrement, căsuţari, reprezentanţi ai administraţiei locale, ai Opoziţiei şi consilieri locali. Totul, pentru a afla cum văd toţi aceştia trecutul, prezentul, dar mai ales viitorul Ştrandului Neptun. Ne-am propus să organizăm o dezbatere publică cu zeci de invitaţi, aceasta fiind menirea autorităţilor în grija cărora se află ştrandul, ci o masă rotundă în care fiecare dintre cei care îşi găsesc loc pe ştrand să fie reprezentaţi. Evenimentul avut loc miercuri la sediul ziarului.

Unde sunt comercianţii?

Cum comercianţii sunt cei care s-au plâns în ultimii ani că o duc din ce în ce mai rău pe Strandul Neptun (fără a-şi mai permite măcar să facă comparaţia cu anii de glorie ai bazei, când totul mergea brici), am decis să invităm pe aceştia în număr mai mare. Mare ne-a fost surprinderea când la final, la masa rotundă, au venit doar doi: Nicolae Forton (Sivi) şi Leo Aslău. Ceilalţi fie au declinat elegant oferta, mizând pe faptul că “nu e războiul lor”, fie ne-a promis că ne vor informa cu privire la participarea sau neparticiparea lor telefonic, fapt ce nu a mai avut loc, fie ne-au transmis prin alţi comercianţi din aceeaşi zonă că vor veni, dar… au uitat. Unii au avut, ce-i drept, un motiv real al absenţei: erau plecaţi din localitate. La final, interesele lor au fost reprezentate mai ales de Leo Aslău (chiar dacă Leo nu e iubit de toţi) şi de consilierul local din Opoziţie, Claudiu Cristea. Marea asociaţie a comercianţilor de pe ştrand, cândva activă, a dispărut şi ea din peisajul arădean. Am primit, ce-i drept, câteva telefoane în care ni s-au sugerat subiecte de discuţie şi ni s-a explicat ce ar trebui să facem, cum să (le) purtăm lupta. Noi am încercat.

Puterea, actele şi Opoziţia

Cu totul altă atitudine a avut-o administraţia locală şi consilierii Puterii. Primarul Gheorghe Falcă a acceptat din prima oferta noastră, fără a sta pe gânduri (chiar dacă pe parcursul dezbaterii s-a supărat de câteva ori rău, fiind la un pas de a pleca). Nu a venit singur, ci însoţit de Ioan Ignat, directorul Direcţiei Patrimoniu (direcţie care are în administrare ştrandul) şi de consilierii Ovidiu Moşneag, Bruno Biringer şi Florin Manta. Şi nu au venit oricum, ci însoţiţi de acte, hârtii, planşe cu viitoarele investiţii, date privind datronicii şi chiar poze despre cine şi cum lucrează înainte cu câteva zile de deschiderea ştrandului.

Nici Claudiu Cristea nu a stat pe gânduri dacă vine sau nu la dezbatere, ci a spus DA din prima.

Pagini întregi de dezbatere

Şi a meritat, credem noi. În rândurile de mai jos şi în zilele ce vor urma veţi putea citi întreaga discuţie purtată de către cei prezenţi pe tema ştrandului, în ordinea intervenţiilor. E vorba de peste două ore de discuţii, uneori extrem de încrâncenate, filmate în totalitate. Filmul va putea fi vizionat şi el pe www.aradon.ro.

“Doream să ne întâlnim cu toţii cu adminsitraţia să ne spunem păsurile de la ştrand”- Leontin Aslău

Adriana Barbu Dănilă si Simona Butaru20Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor