Transnistria a ales

Transnistria a ales
Fiul liderului separatist din Transnistria, Oleg Smirnov, soţia şi adjunctul ministrului Apărării din regiune, precum şi directorii marilor companii din zonă au fost aleşi membri ai noului Parlament la scrutinul de duminică.

Duma de Stat din Rusia, care a trimis observatori, a declarat că scrutinul a fost democratic şi transparent. Evident, rezultatul scrutinului va întări aşa-zisa legitimitate a conducerii separatiste. Chişinăul şi comunitatea internaţională nu au recunoscut, însă, alegerile organizate de Tiraspol.

La alegerile organizate duminică în Transnistria au fost prezenţi 150 de observatori din partea unor organizaţii neguvernamentale din CSI, dar şi parlamentari veniţi pe cont propriu din Rusia, Ucraina, Polonia, Abhazia şi Oseţia de Sud.

Au fost acreditaţi şi 100 de ziarişti străini. Prezenţa la vot pentru desemnarea celor 43 de membri ai Sovietului Suprem a fost de 50,3%, cu mult peste pragul necesar de 25%, iar candidaţii favoriţi au obţinut, fără emoţii, peste 90% din voturi. Potrivit ziarului rus ”Kommersant”, scrutinul s-a desfăşurat într-o atmosferă propagandistică de zile mari.

Transportul în comun a fost gratuit, iar prin megafoane s-au transmis melodii ruseşti şi marşuri mobilizatoare. În fiecare secţie de votare s-au adus cântăreţi şi dansatori populari, iar alături s-au instalat gherete cu limonadă şi gogoşi. ”Kommersant” mai relatează că Smirnov a fost deranjat de expresia ”aşa-zisa republică Transnistria”, folosită de un reporter ungur.

Furios, liderul de la Tiraspol, care a votat pe acorduri din ”Carmen” de Bizet, a replicat că ”aşa-zisa Ungaria” ar trebui, mai întâi, să recunoască Transnistria. La stânga Nistrului se mai află 2.000 de soldaţi ruşi, 1.000 de aşa-zişi ”pacificatori” şi restul pentru paza depozitelor de muniţii.

Ambasadorul rus la Chişinău, Nikolai Reabov, a declarat postului ”Deutsche Welle” că Moscova îşi va retrage armamentul şi trupele din regiune doar atunci când Tiraspolul va dori acest lucru.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !