Transportul elevilor, decontat tot prin școli

De Eugen Rogojan
6Comentarii
Transportul elevilor, decontat tot prin școli
Este datoria școlilor să deconteze abonamentele de tramvai, pe perioada vacanțelor, spune Primăria Municipiului Arad.

Legea 71/2018, pentru modificarea art. 84 alin (1) și (4) din Legea educației naționale nr.1/2011 prevede că „Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de tarif redus cu minimum 50% pentru transportul local în comun, de suprafață, naval și subteran, precum și pentru transportul intern auto, feroviar și naval, pe tot parcursul anului calendaristic”. Adică, și în vacanțe.

Nu au fost cereri

Am luat legătura cu Primăria Municipiului Arad, pentru a afla cum va proceda în acest caz, pe perioada vacanțelor. Reprezentanții instituției ne-au informat că nu vor modifica procedura, așadar elevii își vor cumpăra, în continuare, abonamentele de tramvai din banii proprii, urmând ca ulterior să le fie decontată jumătate din sumă, de către Primărie, prin intermediul instituției de învățământ la care studiază.

„Primăria Municipiului Arad respectă întru totul prevederile legale. Anual, în bugetul local sunt cuprinse sumele de bani necesare decontării transportului elevilor pe tot parcursul unui an calendaristic. Cu toate acestea, până acum nu a existat nicio solicitare de decontare a transportului elevilor în lunile iulie şi august”, spun reprezentanții Primăriei.

Școlile…să se descurce

Despre modul în care se procedează pentru decontarea abonamentelor din timpul vacanțelor (lunile iunie, iulie, august), Primăria spune că este de datoria școlilor să se descurce. „Primăria virează sumele necesare decontării transportului direct unităţilor de învăţământ. În eventualitatea că vor exista astfel de solicitări şi pe perioada vacanţei, rămâne la latitudinea şcolilor să se organizeze astfel încât elevii să intre în posesia sumelele de decont”, spun aceștia.

Minim de 50%

Legea mai sus menționată prevede că reducerea de 50% este minimul obligatoriu, însă administrațiile locale au dreptul să mărească reducerea, în cazul în care există un excedent bugetar. Ceea ce, în cazul Aradului, ar cam fi posibil. Doar că, „în contextul diminuării bugetului local cu nu mai puţin de 16 milioane de euro, ca urmare a «revoluţiei fiscale», orice cheltuială suplimentară trebuie atent analizată”, menționează reprezentanții conducerii orașului.

Jumătate de milion

574 de mii de lei s-au plătit în 2017 pentru aproape nouă mii de abonamente lunare pe tramvai, făcute de elevii din municipiul Arad. „Bugetul alocat decontării transportului elevilor în 2017 a fost în sumă de 671 de mii de lei, din care s-au plătit efectiv 574 de miii de lei”, conchid reprezentanții Primăriei.

Abonamente „pe datorie”

Așadar, elevii arădeni vor continua să-și cumpere abonamentele de tramvai „pe datorie”, la preț întreg, urmând ca reducerea de 50% să le fie decontată. Conform declarațiilor multora dintre elevi, dar și ale părinților și ale unor profesori, decontările se fac greoi, o dată la două-trei luni. Conform Primăriei, însă, „nu au fost semnalate întârzieri niciodată”.

În judeţ, altfel

Între timp, pentru transportul cu autobuzul, în afara municipiului, elevii își pot cumpăra abonamentele la jumătate de preț, direct de la tonetele de vânzare a biletelor CTP. „În cazul transportului interurban al elevilor, Compania de Transport Public aplică Hotărârea Guvernamentală 863/2016, prelungită prin HG 639/2017, prin care elevilor li se eliberează abonamente de transport, la tarifele comunicate prin această hotărâre, în limita distanței de 50 de kilometri”, transmite inginer Viorel Dinu, Șef Serviciu Comercial în cadrul CTP Arad.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor