Tratat bilateral între Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” cu Institutul Confucius și prestigioasa Universitate Jiliang, din China

Tratat bilateral între Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” cu Institutul Confucius și prestigioasa Universitate Jiliang, din China
Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” a semnat recent un acord de parteneriat pentru cultură și civilizație chineză cu Institutul Confucius China, care este un uriaș centru cultural al lumii, în prezența d-nei director Pan Fei, director Confucius Institute, instituție specializată în pregătirea studenților pentru limba chineză.

În urma protocolului semnat, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad a fost vizitată, zilele trecute, de o delegație a Institutului Confucius din Cluj Napoca, alături de care s-a aflat prof. univ. dr. Wu Yanhong, prodecanul Facultății de Științe ale Vieții, din cadrul Universității Jiliang din China, şefa comitetului Olimpic Beijing (volei), facultate cotată pentru anul 2016 într-o poziţie de vârf, 51 din 1000 universităţi, în topul universităţilor din China.

Delegația chineză a avut întâlniri cu prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, decanii Facultăților de Medicină, cercetători și studenți și a vizitat Institutul de Științe ale Vieții, Grădina Botanică a UVVG, Banca de seminţe și Laboratoarele din incinta Grădinii Botanice.

Prestigiosul Institut Confucius îşi concentrează activitatea pe promovarea limbii chineze, prin activităţi didactice specifice, precum diverse activităţi culturale și cursuri de limba chineză. Programele iniţiate urmăresc organizarea de cursuri de limba chineză, tradiții, cultură şi civilizaţie, atât pentru studenţii Universităţii de Vest „Vasile Goldiș” și elevi, dar şi pentru publicul larg.

Partenerul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, din partea învățământului preuniversitar arădean este Colegiul Național „Moise Nicoară” și Inspectoratul Școlar Județean, iar elevii prestigiosului colegiu și orice licean arădean, interesat de studiul limbii chineze, al culturii și civilizației acestei țări, vor putea participa la cursuri.

Prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș” a subliniat: „Universitatea noastră acordă o atenţie deosebită învăţării limbii chineze, Hanban, care ne va oferi un fond de inaugurare, a făcut deja donaţii de carte chineză şi va urma aparatură modernă, performantă, care constituie o bază logistică esenţială pentru învăţarea limbii în condiţii cât mai bune. Clasa Confucius din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” și Colegiul Național „Moise Nicoară”, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Arad, va reprezenta o platformă pentru dezvoltarea relaţiilor culturale româno-chineze și promovarea predării limbii chineze, prin cursuri destinate studenților, elevilor, dar și publicului larg, pentru sprijinirea proiectelor de cercetare comparativă şi organizarea de manifestări ştiinţifice”.

„Solicitările pentru aceste cursuri sunt extrem de numeroase, depăşind deja nivelul cererii de limba engleză, Hanban, sediul central general al Institutelor Confucius din întreaga lume, oferă studenţilor UVVG burse de licență și masterat pe didactica limbii chineze. Pentru absolvenţii Universității de Vest „Vasile Goldiș” sunt oferite generoase burse de studiu, menite să conducă spre specializarea unor profesori, care să predea limba chineză în cadrul Institutelor Confucius de pe toate continentele. Pentru studenții facultăților din cadrul UVVG, dar și pentru elevii de liceu, bursele, dar și cursurile de vară în China, vor fi o normalitate de care, sperăm să se bucure cât de mulți tineri arădeni. Foarte buni cunoscători ai limbilor engleză, franceză şi germană, tinerii noștri își vor completa profilul cosmopolit de viitor specialist „global”, prin învățarea acestei limbi asiatice foarte solicitată de toate marile companii, în ultimul deceniu”, a declarat prof. univ. dr. Vanda Stan, Director LMA din cadrul UVVG.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș, a subliniat că„reflectarea imediată şi extrem de elogioasă a semnării acordului de parteneriat între Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” și Institutul Confucius, în presa asiatică, nu poate decât să ne bucure, fiind un indiciu clar al interesului acordat partenerului Universității arădene pentru inițierea de discuții ulterioare și a semnării de noi protocoale de cooperare cu facultățile din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, universitate care, din nou, își dovedește deschiderea spre noi cooperări internaționale, în beneficiul studenților și cadrelor didactice, dar nu în mai mică măsură, al întregii comunități locale arădene, pe care o deservește cu exemplar profesionalism de aproape trei decenii”.

„Ne bucură vizita reprezentanților Institutului Confucius, deoarece dorim să introducem studiul limbii chineze la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, să aducem studenți și să avem mobilități cu China. Am stabilit un protocol de colaborare și cu Universitatea Jiliang din China și de remarcat este interesul pe care la ora actuală îl au reprezentanţii Institutului Confucius din Cluj Napoca pentru Universitatea noastră, pentru a introduce limba chineză în cadrul Universității”, a concluzionat prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș”.

Daniel Albu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !