Trei zile în Casa Tradiţională!

De Adriana Barbu
1Comentariu
Trei zile în Casa Tradiţională!
© Foto: Moara pe care cei mici o vor putea admira
Copiii din centrele de plasament şi cei cu merite deosebite de la o şcoală din Vladimirescu au fost luaţi „în colimator” de Asociaţia Exporatorilor Puşcaţii.

Arad. O ofertă de suflet pentru copiii care au nevoie de o mână de ajutor, dar şi pentru cei care trebuie să fie răsplătiţi pentru meritele lor. Oferta vine din partea Asociației Exploratorilor Pușcații care lansează acum evenimentul social „Casa Tradițională”. Proiectul Puşcaţilor, căci despre un proiect este vorba aici, se va derula în perioada 22-24 noiembrie, iar în cadrul lui vor fi implicați copii din centre de plasament și elevi cu merite deosebite de la școala din Vladimirescu. „Obiectivul principal este acela de a familiariza copiii și tinerii cu valorile și tradițiile românești, dar și de a oferi o experienţă unică, aceea de a locui într-o casă tradițională românească amplasată într-o zonă pitorească. „Prin proiectul <Casa Tradițională> încercăm să atragem atenția asupra frumuseților naturii, cât și asupra activităților tradiționale, care tind să fie uitate. Sperăm, totodată, ca prin acest tip de activități să putem ajuta comunitățile locale, tradițiile, meșteșugurile și să-i putem stimula pe tineri să se îndrepte către activtiăți desfășurate în natură” – spun reprezentanţii asociaţiei.

Locația aleasă este complexul Traditional Casa, o casă caldă şi primitoare precum casa bunicilor, simplă şi nesofisticată, care oferă însă confortul de care au nevoie copiii într-o vacanţă binemeritată. Traditional Casa este amplasată pe coama unui deal, de unde privirea cuprinde o bună parte din Munţii Apuseni. „În această locație, copiii vor cunoaște simplitatea construcţiilor din lemn, unele dintre ele acoperite cu paie, cu decoraţiuni interioare inedite, care vor revela bucuriile unei vieţi simple, uitate parcă în tumultul vieţii cotidiene. Această locație este amplasată pe dealul din satul Roșia, județul Bihor și este compusă din: Casa Mare, Casa de la Stele, Casa cu Dud și Șura acoperită cu Paie. În apropiere se găsește cătunul Runcuri, cu câteva case răsfirate pe dealuri, Moara pe Apă din lemn care funcționează în prezent, biserica reformată și muzeul satului din Remetea și Biserica de lemn Sf. Nicolae”, detaliază liderii asociației.

Care este scopul final al acestui nou proiect al Pușcaților? „Vrem să oferim o experiență nouă unui grup de aproximativ 20 de copii şi tineri din centrele de plasament și de la școala gimnazială din Vladimirescu care au merite deosebite la învățătură, activitate în care vor fi explicate zonele carstice și va fi oferită o mică lecție de prevenție și protejare a faunei și florei, după care vor vizita peștera cu Cristale din mina Farcu și peștera Meziad. Celelalte activități se vor desfășura în Casa Tradițională, unde tinerii vor asista și practica meșteșuguri casnice tradiționale, precum: cusutul pe etamină și împletirea brățării prieteniei. O altă activitate va fi desfășurată într-un atelier de olărit și gravat pe oale de lut. Tot aici se vor desfășura video-proiecții despre activitatea de alpinist și speolog, iar copiii vor beneficia de toată atenția membrilor Asociației Exploratorilor Pușcații.

Mai presus de toate, dorim să promovăm valorile ce ne-au fost inspirate de-a lungul timpului: spiritul de echipă, respectul faţă de natură, curajul, perseverenţa şi tradiţia. Oricine dorește să ia legătura cu noi ne poate scrie la asociatia.puscatii@gmail.com sau pe pagina de Facebook: Asociatia Puscatii. De asemenea avem și canal YouTube unde postăm filme regizate din activitățile noastre”, sunt speranțele și planurile tinerilor de la Asociația Exploratorilor Pușcații, aşa cum ne-au fost prezentate de Sebastian Marţian Sbîrcea.

Taguri: ,


1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor